Afbeelding
Ted Walker

Meerderheid Nijkerkers voor vuurwerkverbod

24 januari 2020 om 16:02 Maatschappelijk

NIJKERK Een meerderheid van de Nijkerkse bevolking ervaart overlast door vuurwerk. Het gaat om 54 procent. Dat blijkt uit de enquête die door PRO 21 is gehouden.

Wijnand Kooijmans

Van de inwoners is zestig procent het grotendeels of helemaal mee eens dat het afsteken van vuurwerk door particulieren volledig moet worden verboden. Een zelfde percentage is het er mee eens dat dat er vuurwerkvrijzones moeten komen. Voor het organiseren van één vuurwerkfeest per kern is 54 procent. Van hen geeft 45 procent aan hier voorstander van te zijn als dit in plaats van ander vuurwerk komt.

RESPECT PRO21 vindt het belangrijk dat de jaarwisseling veiliger en milieuvriendelijker wordt met respect voor mens en natuur. Aan de enquête, welke wordt aangeboden aan burgemeester Gerard Renkema en de overige raadsfracties, werd door 1.286 inwoners deelgenomen.

Van de inwoners die aangeven overlast te ervaren worden harde knallen (91 procent), vuurwerkafval (57 procent) en een onveilig gevoel (49 procent) het meest genoemd. Van de inwoners die overlast ervaren geeft 41 procent aan dit te ervaren op momenten dat vuurwerk is toegestaan. Het percentage dat overlast ervaart buiten de toegestane afsteektijden bedraagt 89 procent.

OVERLAST Daarnaast geeft 24 procent aan het gehele jaar overlast te ervaren. Van de deelnemers aan de enquête zegt bijna 62 procent zelf geen vuurwerk af te steken. PRO21-raadslid Linda de Wals: ,,We zien in de resultaten dat met het stijgen van de leeftijd het ervaren van overlast door vuurwerk toeneemt. Zo geeft van de 65+ ruim 79 procent aan overlast te ervaren. Ouderen ervaren verhoudingsgewijs ook meer luchtweg- en andere gezondheidsproblemen als gevolg van vuurwerk. Dit percentage ligt op 43 procent."

De Wals: ,,We kunnen er niet omheen dat de viering van de jaarwisseling gaat veranderen. Wat landelijk bepaald gaat worden kunnen we niet op vooruit lopen. Wat we wel kunnen doen is luisteren naar onze inwoners en hun gedachten en ideeën betrekken bij keuzes die we gaan maken rond vuurwerk. Dat was voor ons ook een belangrijke reden de vuurwerkenquête te houden."

SYMPATHIE Het carbidschietevenement in Nijkerkerveen mag rekenen op veel sympathie. Ook zijn er honderden suggesties bij PRO21 binnen gekomen over een veiliger, aangenamer en milieuvriendelijke jaarwisseling.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie