Afbeelding
Hans Blomvliet

Eén euro per inwoner voor viering van 75 jaar vrijheid

10 december 2019 om 15:39 Maatschappelijk

NIJKERK Het college stelt 1 euro per inwoner, afgerond 45.000 euro, ter beschikking voor een tijdelijke subsidieregeling ten behoeve van de herdenking en viering van 75 jaar vrijheid in 2020. De subsidie is bedoeld om initiatieven vanuit de samenleving te ondersteunen, schrijft de gemeente Nijkerk.

Organisatoren van activiteiten kunnen tot 15 januari een aanvraag bij de gemeente indienen. Op de website van de gemeente is de regeling te vinden en is te lezen aan welke voorwaarden een activiteit moet voldoen. De gemeente zal daarnaast ook kijken naar goede spreiding in tijd, in locatie en in aanvragers. Voldoet een activiteit aan de voorwaarden, dan is een subsidie van 50 procent van de kosten mogelijk, met een maximum van 5000 euro. Wordt er voor meer dan 45.000 euro aan subsidie aangevraagd, dan wordt het bedrag in verhouding onder de aanvragen verdeeld.

Wethouder Marielle Broekman: ,,Ik ben erg onder de indruk van de vele initiatieven die in Hoevelaken, Nijkerk en Nijkerkerveen door diverse organisaties en particulieren worden opgepakt. Daarbij is ook duidelijk geworden dat veel mooie initiatieven financieel helaas nog niet helemaal haalbaar bleken. Vandaar dat we als college tijdens de raadsvergadering van 31 oktober hebben toegezegd een subsidieregeling in het leven te roepen. Ik ben er van overtuigd dat we straks onze vrijheid op een mooie manier herdenken en heel feestelijk gaan vieren!"

De gemeente Nijkerk doet ook mee aan het Levenslicht monument. Op initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei wordt in januari 2020 dit tijdelijk monument met lichtgevende stenen (kunstenaar Daan Roosegaarde) onthuld in gemeenten waar Joden, Roma en Sinti zijn vervolgd. Hiervoor stelt het college de gevraagde 2000 euro ter beschikking.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie