Afbeelding
Lex van Lieshout / ANP XTRA

Scoutinggebouw wordt duurder

25 april 2018 om 07:03 lokaal

NIJKERK De nieuwbouwplannen van het scoutinggebouw in Nijkerk vallen nog eens 42.000 euro duurder uit. De gemeenteraad wordt gevraagd dit bedrag als extra krediet beschikbaar te stellen.

Wijnand Kooijmans

De bouw van het nieuwe scoutinggebouw in het plan Doornsteeg gaat op korte termijn van start. De selectie van een aannemer heeft plaatsgevonden in de zomer van 2017. Dit werd uiteindelijk Bouwbedrijf Doppenberg. Al snel werd duidelijk dat, gezien de aantrekkende economie en de daardoor stijgende prijzen, de bouw duurder uit zou vallen dan geraamd. Hierop is het plan aangepast om binnen het beschikbare budget te blijven. Dat leek ook te lukken.

BEDRAGEN Uiteindelijk blijken de installatieprijzen toch boven de gereserveerde bedragen uit te komen. Dat heeft vooral te maken met de duurzaamheidseisen welke aan het gebouw worden gesteld. Vervolgens is nogmaals het plan aangepast en gezocht naar alternatieve financiering.

Dat heeft geresulteerd in een bijdrage van 62.000 euro van het Waterschap Vallei & Eem. Onder voorwarde dat het vacuümsysteem ook bij de woningbouw in de Doornsteeg wordt toegepast. Ook bouwbedrijf Doppenberg verleent een sponsorbijdrage. De scoutingvereniging zelf levert een aanzienlijke bijdrage door het verzorgen van afbouw en inrichting.

KREDIET Door de raad werd voor de nieuwbouw eerder al een krediet van 484.000 euro beschikbaar gesteld. Daarop komt nu het extra krediet van 42.000 euro. Het nieuwe scoutinggebouw is het enige pand dat de gemeente zelf realiseert in het gebied Doornsteeg. Dat biedt de gemeente de kans zelf het goede voorbeeld te geven als het gaat om duurzaamheid. Het gebouw moet daarom onder meer dienen als informatiecentrum voor de toekomstige bewoners van de wijk Doornsteeg.

De scoutingvereniging moet in de toekomst het gebouw zelf onderhouden. Hiervoor moet jaarlijks een bedrag worden gereserveerd in hun begroting zodat het onderhoud ook daadwerkelijk is gewaarborgd. De vereniging moet hiertoe jaarlijks een overzicht van de actuele financiële situatie overleggen om controle uit te oefenen.

OPGAVE Uit de gesprekken met de scoutingvereniging trekt het college van burgemeester en wethouders de conclusie die dat er voor de vereniging nog een flinke opgave ligt om voldoende aanvullende inkomsten te verwerven. Onder meer moeten deze komen uit de verhuur van het pand aan derden.

Verwacht wordt dat de bouw zo'n negen maanden in beslag neemt. Over de ontwikkeling van de oude locatie krijgt de gemeenteraad in een later stadium een apart voorstel. In het verleden is aangegeven dat het gaat om de bouw van tien vrijstaande woningen.

VISITIEKAARTJE Het gebouw moet het visitekaartje van de wijk worden. Het gebouw wordt, zodra de totale wijk gereed is, tevens het eindpunt van de weg langs het park en de beek in de Doornsteeg.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie