Afbeelding
Lex van Lieshout

Stijgende kosten voor jeugdhulp

22 mei 2019 om 12:30 lokaal

NIJKERK De gemeente Nijkerk wordt geconfronteerd met stijgende kosten voor de jeugdhulp. Daar staat een steeds lagere vergoeding van het Rijk tegenover.

Wijnand Kooijmans

Dat maakt dat de oproep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aan het kabinet meer geld beschikbaar te stellen aan de gemeenten meer dan van harte wordt ondersteund.

OPVALLEND Het aantal jeugdigen in de jeugdhulp blijft stabiel, maar vooral de hoeveelheid hulp en de zwaarte van de hulp stijgt. Het college van burgemeester en wethouders noemt het opvallend dat binnen Nijkerk dertig procent van de kosten voor jeugdhulp naar 35 kinderen gaat. Het gaat dan om kinderen in zwaardere verblijfsvormen. De instroom naar de jeugdhulp is voor de gemeente moeilijk stuurbaar. Naast de gebiedsteams kennen ook derden, zoals (huis)artsen en de instelling voor jeugdbeschermingen jeugdhulp toe. In 2017 is 2,3 miljoen meer aan jeugdhulp uitgegeven dan werd ontvangen van het Rijk. In 2018 was dit 3,1 miljoen euro.

Voor 2019 wordt gerekend op 11 miljoen aan uitgaven, 1,3 miljoen meer dan begroot. De gemeente moet zelf 3,3 miljoen euro bijpassen.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie