Afbeelding
Lex van Lieshout

Gemeente wil woningen voor regionale vraag

21 mei 2019 om 14:00 lokaal

NIJKERK Nijkerk wil in de eerste plaats betaalbare woningen bouwen voor alle doelgroepen en in eerste aanleg voor de vraag vanuit de eigen gemeente. Maar het college van burgemeester en wethouders geeft aan zich ook te realiseren dat Nijkerk onderdeel is van de regio Amersfoort.

Wijnand Kooijmans

Om deze reden wil het college vanuit het oogpunt van betaalbaarheid en doorstroming woningen realiseren voor de regionale vraag. Dat wil men – om een aanzuigende werking te voorkomen – naar rato met de andere gemeenten binnen de regio invullen. Niet in plaats van die andere gemeenten.

VRAGEN Dat antwoord geeft het college op vragen van het raadslid Harry Bokkers (CDA) naar aanleiding van de gesloten woondeal. Hij wijst erop dat in 2017 door de gemeenten binnen de regio een regionale ruimtelijke visie is opgesteld waarin geen sprake was van een woondeal. Hij vindt dan ook dat deze woondeal eerst in de raad had moeten worden besproken voor Nijkerk daarmee akkoord is gegaan.

Het college zegt dat een regionale aanpak echter gewenst is. Waarbij naast het versnellen van de woningbouw ook ten aanzien van de beschikbaarheid en kwaliteit van betaalbaar woningaanbod en de aanpak van excessen die het gevolg zijn van de krappe woningmarkt, afspraken worden gemaakt.

WOONDEALS Door minister Ollongren is besloten met de regio's met de hoogste druk op de woningmarkt woondeals te sluiten. Daarbij leek de regio Amersfoort te worden uitgesloten. Dit, zo geeft het college aan, gezien de druk op de woningmarkt een woondeal wel gerechtvaardigd is voor deze regio. Om alsnog mee te kunnen, moest er bestuurlijk snel worden gehandeld en zijn de raden op dat moment niet bij het besluit betrokken. Mede ook omdat er geen onomkeerbare stappen worden gezet.

Het Nijkerkse college zegt te opereren binnen de door de raad meegegeven kaders van het geldende beleid. Indien onderdelen van de woondeal niet passen binnen dit beleid worden deze, zo geeft het college aan, vanzelfsprekend eerst aan de raad voorgelegd. Voor de woondeal is bestaand beleid het uitgangspunt. Het college heeft nog geen keuzes gemaakt voor de woondeal.

BESLUIT Er wordt op gewezen dat in het najaar een besluit wordt genomen over de woonvisie. Het is daarom, zo geeft het college aan, nog niet mogelijk om te zeggen of de woonvisie inhoud kan geven aan de woondeal. Nijkerk behoudt de beleidsvrijheid en de bevoegdheid zelfstandig te bepalen of het voorzien in nieuwe woningbouwlocaties passend is bij de maat en de schaal van de gemeente Nijkerk.

Bokkers heeft het college de vraag gesteld of het mogelijkheden ziet de woondeal in te zetten voor het beschermen van de gemeentelijke woonmarkt om eigen inwoners voorrang te geven bij de toewijzing van woningen. En daarmee de toestroom van woningzoekenden van buiten de gemeente te beperken.

VERWACHTING Het college wijst in dit verband op het Europees en landelijk beleid. Dat staat vrije vestiging toe en biedt daarmee iedereen het recht een woning te kiezen in de gemeente naar eigen keuze. Niet verwacht wordt dat dit beleid in de woondeal wordt gewijzigd.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie