Afbeelding
ANP

Aantal woninginbraken houden ondanks daling prioriteit

27 maart 2019 om 12:13 lokaal

NIJKERK Het aantal woninginbraken is de laatste jaren flink gedaald binnen de gemeente Nijkerk. Toch blijft het één van de prioriteiten binnen het integraal veiligheidsplan waarin de prioriteiten tot 2022 worden vastgelegd. Ook wordt ingezet op het meer oppakken van daders van deze inbraken.

Wijnand Kooijmans

Woninginbraken hebben een dusdanige impact op mensen die hiervan de dupe worden, dat het blijvende aandacht verdient, zo zegt burgemeester Gerard Renkema. Het veiligheidsplan is opgesteld met de gemeenten Barneveld en Scherpenzeel om tot een goed gezamenlijk afgestemd veiligheidsbeleid te komen. Per gemeente kunnen wel kleine verschillen bestaan als het gaat om de aanpak in de praktijk. Het plan moet nog wel worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

VERWARD Waar het aantal woning- en auto-inbraken verminderen, zo geeft Renkema aan, zijn er andere maatschappelijke ontwikkelingen die toenemen. Het gaat dan om ondermijnende criminaliteit, incidenten met kwetsbare personen zoals mensen met verward gedrag en risicojongeren. Ook cybercrime neemt toe.

Wat dit laatste betreft verwacht burgemeester Renkema niet direct dat de gemeente daarop grote invloed kan uitoefenen. Inzet is, wat hem betreft, vooral mensen bewust te maken van risico's die ze op dat terrein lopen. ,,Het is belangrijk dat inwoners en ondernemers criminaliteit op tijd herkennen en weten wat ze dan moeten doen. Dat vraagt om voldoende weerbaarheid en zelfredzaamheid om echt iets te ondernemen."

UITBUITING Bij ondermijning gaat het onder meer om de illegale wietteelt en drugshandel maar ook om mensenhandel. Dat laatste kan ook inhouden dat mensen onderbetaald worden of in slechts arbeidsomstandigheden moeten werken of worden gehuisvest. Ook daar gaat veel aandacht naar uit.

Volgens Renkema is een goed evenwicht tussen maatregelen die criminaliteit voorkomen en maatregelen die handhaven of straffen belangrijk als uitgangspunt. Op dit gebied kent Nijkerk al de mogelijkheid dwangsommen op te leggen wanneer mensen worden betrapt met inbrekerswerktuigen in hun auto.

OVERLAST De overlast van mensen in wijken en buurten neemt toe, zo constateert burgemeester Renkema. Bij de aanpak wordt vooral aandacht besteed aan kwetsbare personen, maar ook aan voertuigencriminaliteit en radicalisering. Op het terrein van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit wordt ook ingezet op extra training van medewerkers en politie en gemeente. Onder meer gaat het om artikelen waarvoor wordt betaald maar die nooit worden geleverd.

Renkema: ,,Veiligheid is niet vanzelfsprekend. Het is belangrijk dat we alert blijven. In het coalitieakkoord is ook opgenomen dat we ons inzetten voor vergroting van het veiligheidsgevoel van de inwoners. Het gaan dan om een goed evenwicht tussen preventie, handhavend en zorg. Het is mooi dat te doen met alle partijen die hierbij zijn betrokken."

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie