Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Opstand tegen woningbouw

13 februari 2019 om 07:05 lokaal

NIJKERKERVEEN Op het bouwen van woningen op het Filippo terrein hebben acht bewoners van de Jacob Boerweg en omgeving niets tegen. Maar wel op woningbouw op het stuk weiland achter het pand omdat daarmee het open karakter van het gebied wordt aangetast.

Wijnand Kooijmans

De tegenstanders van de bebouwing van het weiland vinden dat de gemeente het eigen beleid met voeten treedt. Altijd is er geroepen dat het weiland onbebouwd moest blijven om het open landschap tussen Nijkerkerveen en Hoevelaken in stand te houden.

DWANGSOM Bewoner Jan den Hartog kreeg er zelf mee te maken. Hij moest een klein speelhuisje uit het weiland verwijderen met daaraan gekoppeld een dwangsom van vijfduizend euro. Zoals zijn buurman een kippenhokje niet mocht laten staan. Beide keren was het argument van het college aantasting van het open landschap.

Den Hartog en Toon Oeben voeren het woord namens de tegenstanders. Dat er moet worden gebouwd op het Filippo terrein snappen beiden. Het terrein is al in 2007 aangekocht door de toenmalige woningstichting De Goede Woning. Deze is later opgegaan in de Woningstichting Nijkerk (WSN).

Na de plannen enige tijd te hebben laten rusten zijn deze nu met het plan gekomen in totaal 35 woningen te bouwen op zowel het terrein als het achterliggende weiland.

FINANCIEEL Volgens Den Hartog is het aantal zuiver en alleen ingegeven omdat het plan anders financieel niet uitvoerbaar is. De grond is destijds veel te duur gekocht, zo is zijn mening. Beiden verwijzen naar eerdere uitspraken van de gemeenteraad van Nijkerk dat in Nijkerkerveen alleen aan de zuid- en westzijde mag worden gebouwd naast inbreidingslocaties.

Volgens Oeben wordt met het bouwen in het weiland het slangenlandschap tussen Nijkerkerveen en Hoevelaken aangetast.

Waar er sprake is van cultureel erfgoed en het bewaken van de grens tussen stad en land. Den Hartog ziet bij het behoud van het weiland mogelijkheden bestaande klompenpaden door te trekken naar Slichtenhorst en Kruishaar.

WATEROVERLAST Oeben maakt zich bovendien zorgen over een verdere verslechtering van de waterhuishouding. Terwijl door het dichtgooien van sloten voor eerdere woningbouw in het gebied zorgt voor water in de kruipruimtes van de woningen.

Hij vindt dat eerst een oplossing voor de wateroverlast moet worden gezocht voor verder wordt gesproken over woningbouw. Bij een ja van de raad tegen de plannen rest, zo beseffen ze ook, weinig anders meer dan een gang naar de Raad van State. Een rechtscollege dat eerder al eens uitsprak dat in het weiland niet mag worden gebouwd.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie