Afbeelding
Eigen foto Jan Bast

Nijkerks boek over Elfstedentocht

7 februari 2019 om 07:19 lokaal

NIJKERK 'Schaatskoorts' is de titel van het nieuwe boek van auteur Willy Klok – van Dasselaar wat op dinsdag 26 februari aanstaande gepresenteerd wordt. Het boek gaat over de Elfstedentocht en de schaatssport. Nijkerkers die de 'Tocht der Tochten' hebben gereden doen hier relaas van.

Belinda van der Horst

,,Ik ben al een half jaar bezig met een boekje over de Elfstedentocht en de schaatssport. Onlangs las ik in een landelijk dagblad dat het record voor de langste periode tussen twee Elfstedentochten 8070 dagen (22 jaar) is, tussen de edities van 1963 en 1985. Op 8 februari aanstaande is het eveneens 8070 dagen geleden dat de editie van 1997 plaatsvond", vertelt Klok. Dit wetenswaardige feit was voor haar reden om het boek versneld uit te geven.

,,In 1985 vond de Elfstedentocht plaats op 21 februari en in 1986 op 26 februari. Het is dus mogelijk dat er deze maand nog een Elfstedentocht komt. Later dan februari is er nooit een tocht geweest", zegt ze.

Zoals bij al haar voorgaande boeken beschikt Klok ook nu weer over een groot netwerk waaruit ze kan putten voor haar boek. Jan Bast heeft, als eerste en enige marathonschaatser uit Nijkerk, de Elfstedentocht twee keer in wedstrijdverband gereden en daarnaast een keer als toerrijder. In 2012 stond er een Elfstedentocht op stapel maar deze werd afgelast. Bast heeft deze tocht toen onofficieel gereden.

Gert Doornhof heeft drie keer aan de Elfstedentocht deelgenomen. In 1985 reed hij de tocht samen met drie vrienden. Nadat Doornhof zijn stempelkaart in Dokkum liet afstempelen werd de post gesloten in verband met de ondeugdelijke gesteldheid van het ijs. Zijn drie vrienden moesten noodgedwongen stoppen. In 1997 heeft Doornhof samen met zijn zoon Hugo aan de Elfstedentocht meegedaan.

,,Een aantal mensen die in mijn boek voorkomen hebben hun hele archief ter beschikking gesteld. Zodoende beschik ik over uniek fotomateriaal", aldus Klok. In het boek wordt de schaatssport ook belicht. Om deel te kunnen nemen aan wedstrijden of tochten gaat een geduchte training aan vooraf. Piet Wassenaar uit Voorthuizen heeft ook drie Elfstedentochtkruisjes op zijn naam en doet relaas van deze tochten. Het voorwoord in het boek is van de hand van Hugo Doornhof.

ELFSTEDENTOCHT Totaal zijn er vijftien Elfstedentochten geweest, de eerste vond plaats in 1909 en de laatste in 1997. Alle tochten vonden in januari of februari plaats met uitzondering van de Elfstedentocht in 1933, die was al op 16 december. Ook in de Tweede Wereldoorlog vonden er drie opeenvolgende jaren een Elfstedentocht plaats.

Het boek wordt op 26 februari, de datum van de Elfstedentocht in 1986, gepresenteerd op een plaats en tijdstip die nog nader bekend wordt gemaakt. 'Schaatskoorts' wordt uitgegeven door Nabij Producties en kost 17,50 euro. Het boek is verkrijgbaar bij de lokale boekhandels, bij de Bruna in Voorthuizen, boekhandel Romijn in Barneveld en bij Willy Klok, e-mail: wjklok@hetnet.nl.

Belinda van der Horst
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie