Gerard van den Tweel was verguld met alle kaarten die hij van inwoners mocht ontvangen.
Gerard van den Tweel was verguld met alle kaarten die hij van inwoners mocht ontvangen. Maranke Pater

Veer, Van den Tweel en Warringa kijken terug op 2018

31 december 2018 om 11:30 lokaal

NIJKERK Het jaar 2018 nadert zijn einde. Tijd om terug te blikken met een aantal hoofdrolspelers uit het Nijkerkse nieuws. Bert Veer zag een nieuw complex van Veensche Boys van dichtbij verrijzen, Gerard van den Tweel vierde zijn ondernemersjubileum en Marcelle Warringa deed met Stichting Leergeld goed werk.

Maranke Pater

Bert Veer kijkt als beheerder van de kantine van de Veensche Boys terug op een bijzondere periode voor de club met de opening van het nieuwe Sportpark en de nieuwe accommodatie.

,,Het was een hele mooie, drukke periode. Het sportpark is er niet vanzelf gekomen, de mensen van het bestuur zijn er een hele lange tijd mee bezig geweest om dit gerealiseerd te krijgen. Uiteindelijk stond er een verschrikkelijk mooi pand wat we met vrijwilligers hebben afgemaakt. Hier staat iets waar wij heel erg trots op zijn. Het lijkt toch wel een professionele accommodatie. Ons kleine voetbalclubje wordt steeds groter, en Nijkerkerveen krijgt steeds meer nieuwbouw. Straks wordt de nieuwbouw geconcentreerd in en rond Nijkerkerveen. Dit jaar alleen al zijn we met twee seniorenelftallen gegroeid, niet in het laatst vanwege onze nieuwe accommodatie. We zijn trots, van spelers tot voorzitters. Andere voetbalclubs kijken zich de ogen uit, omdat we zo'n klein dorpje zijn met zo'n grote voetbalvereniging.

ARENA De stoelen van de Arena staan hier te pronken. Het enige dat ons Eerste Elftal nog maar hoeft te doen is promoveren. Nadat we de stoelen van Ajax hadden gekregen, heeft Donny de tribune gesponsord. We hebben veel aan hem te danken. Door zijn naamsbekendheid en die van Thomas Buitink, ook een oud-speler van Veensche Boys die nu bij Vitesse speelt, zijn er een heleboel kleine jongens en meisjes die hier willen komen voetballen met dezelfde droom waarvan maar 1 op de 10.000 kinderen die waarmaakt. Toch zijn er dit jaar al kinderen doorgestroomd naar Vitesse, Ajax en FC Utrecht. Van al onze selectie-elftallen zijn er van de vijf elftallen vier kampioen geworden. Er is veel talent bij de Veensche Boys dat doorstroomt naar de seniorenteams."

Gerard van den Tweel zat dit jaar 50 jaar in het vak als ondernemer, een mijlpaal die hij dit jaar deelde met de inwoners van de stad.

,,Voor ons is het een zeer bewogen en mooi jaar geweest. Als bedrijf hebben we een prachtige groei doorgemaakt vergeleken met 2017. 2018 was zonder meer een enerverend jaar. Ik heb enorm veel reacties gehad van de inwoners van Nijkerk op mijn jubileum. Er is in het afgelopen jaar heel veel tot stand gekomen. In deze laatste maand van het jaar vernamen we dat de revitalisering van AH Nijkerk mag plaatsvinden in 2019. Daarmee zijn we erg blij. In 2018 zijn we ons vooral gaan richten op datgene waarin we echt goed zijn: detailhandel, horeca en vastgoed. De supermarkten in het buitenland hebben we gedeeltelijk verkocht. We hebben in het kader van mijn jubileum festiviteiten georganiseerd voor de relaties, familie en ook voor de Nijkerkers. Voor de medewerkers heeft een groot feest plaatsgevonden in Hart van Holland, dat ook bij ons bedrijf hoort. Uiteindelijk doe ik het niet alleen, samen maken we het bedrijf succesvol. Voor mij was het een grote verrassing dat ik ereburger ben geworden van de stad Nijkerk, iets waar ik bijzonder vereerd door ben. Het betekent een grote waardering van het college van burgemeester en wethouders en de vertegenwoordigers van de gemeente Nijkerk in de raad. Natuurlijk ben ik ook trots op de hoge pauselijke onderscheiding. Ik ben geraakt door de reacties van de oudere generatie. Ik heb veel brieven en kaarten gehad van onze klanten uit het gehele land, van mensen die al generaties lang in de zaak komen en mij nog kennen als broekie. Al op zesjarige leeftijd liep ik immers in de winkel rond. In de zorgcentra hebben we een aantal optredens georganiseerd van Opera Familia en daar zaten veel oude klanten bij die mij 'Gerard' noemden. Ik heb ik weet niet hoeveel kussen gehad. Dat is ook niet verwonderlijk als je je bedenkt dat ons bedrijf op 5 januari 2019 al 114 jaar bestaat.

Voor het komende jaar staat er weer wat nieuws op het programma. Ik ben gevraagd door de VVD om mij verkiesbaar te stellen voor de Provinciale Staten van Gelderland. Ik ben zelf jarenlang actief geweest in de Nijkerkse politiek, dus dit zie ik als een mooie uitdaging. Ik blijf dus lekker bezig en wie weet wat er verder nog komen gaat. Ik ben en blijf een ondernemer in hart en nieren. Tot slot wil ik alle lezers een voorspoedig 2019 toewensen."

Marcelle Warringa van Stichting Leergeld Nijkerk kijkt terug op een mooi jaar. ,,Zo'n 150 gezinnen in Nijkerk weten ons inmiddels te vinden. Toch merken we dat nog lang niet iedereen ons kent dus achterover leunen doen we zeker niet in 2019. Hoogtepunten waren toch wel de donaties en acties uit onverwachte hoek zoals bijvoorbeeld het Running Dinner van Curves waarbij geld werd ingezameld voor Leergeld. Ook zijn we erg blij met de uitbreiding van ons vrijwilligersbestand. We hebben nu 10 vrijwillig intermediairs. We gaan begin 2019 verder met onze zoektocht naar een vrijwillig coördinator. Dit moet iemand zijn die middenin de samenleving staat, goed kan onderhandelen en goed is met de computer, online actief is. En ook nog eens zo'n 2-5 uur per week zou willen besteden aan ons goede doel. Een mooie actie was de Schoolspullenactie waarbij we fijn samengewerkt hebben met Bruna en de Rotaryclub Nijkerk. Het was erg leuk om reacties van de kinderen te ontvangen. ("Hoe cool dat ik eindelijk eens een mooie agenda kon kopen met jullie pas!") Ook de samenwerking met de lokale en regionale afdelingen van onze partners Jeugdfonds Sport & Cultuur, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job verloopt erg goed. We merken dat het goed is dat we bestaan want er is toch best veel armoede in onze gemeente. Vooral alleenstaande ouders en ZZP-ers die financieel slechte jaren hebben gehad kunnen met moeite rondkomen en kunnen hun kinderen soms niet geven wat nodig is. Ook die gezinnen kunnen zich bij ons melden om te onderzoeken of ze in aanmerking komen voor onze support. Wij helpen gezinnen met een inkomen tot 130 procent van het sociaal minimum."

Marcelle Warringa
Afbeelding
Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie