Het Voice Company koor.
Het Voice Company koor. Eigen foto

Veelbelovend Kerstconcert Voice Company en KLM Symfonie Orkest

lokaal

NIJKERK Het grote Voice Company Koor heeft in de loop der tijd, met jaarlijkse een aantal mooie concerten, een bijdrage geleverd aan het culturele leven in Nijkerk. Inmiddels heeft dit koor zijn sporen verdiend met optredens in diverse Europese landen en in New York. Zaterdag 15 december is in de Kruiskerk een uniek kerstconcert te beluisteren met begeleiding van het KLM Symfonie Orkest 'Airchestra' .

Anneke Martini

Het meesterwerk 'Messa di Gloria' van de Italiaanse componist Giacomo Puccini staat op het programma. Vanwege de moeilijkheidsgraad wordt dit werk in ons land zelden uitgevoerd. Uniek is de samenwerking met het KLM Symfonie Orkest van onze nationale luchtvaartmaatschappij. Dirigent Robert Bakker: "En helemaal uniek vanwege de algehele leiding door gastdirigent Johan Olof, de kleinzoon van de beroemde violist Theo Olof. Aan dit concert werken tevens mee de tenor Michel Giesen, bariton Jan Carpentier en het Voice Company Kleinkoor. Omdat het concert geheel in kerstsfeer zal zijn, opent het met de Christmas Carol 'In the bleek midwinter', dat in Engeland is uitgeroepen tot de mooiste 'carol' ooit." Vervolgens stelt het orkest zich voor met een kort instrumentaal stuk en hierna volgt het hoofdwerk de 'Messa di Gloria'. Componist Puccini was nog heel jong toen hij dit muziekstuk schreef als afstudeeropdracht. Hij volgde een conservatoriumopleiding. Robert bakker licht toe: "Geopend wordt met een ontwapenend Kyrië, gevolgd door een uitgebreid Gloria. Hierin komt de tenorsolo voor die dermate moeilijk is dat de meeste solisten de hoogste tonen alleen met kracht kunnen zingen. Michel Giesen beheerst de techniek om die hoge tonen subtiel te benaderen. In het derde deel, Credo, zingt de bariton Jan Carpentier de solo. Bijzonder is, dat deze zanger naast zijn professionele zangloopbaan ook in de lucht werkt voor de KLM."

[HOOG NIVEAU] De 'Messa di Gloria' wordt besloten door de korte delen 'Sanctus' en 'Agnus Deï' waarin beide solisten nogmaals te horen zijn. Het concert wordt feestelijk besloten met de uitvoering van 'Christmas Day' van Gustav Holst. Hierbij zijn bekende kerstliederen te horen waarbij alle concertdeelnemers nog een keer te horen zijn. Het KLM Symfonie Orkest bestaat hoofdzakelijk uit instrumentalisten die voor de luchtvaartmaatschappij werken. Omdat de spelers constant op reis zijn, is regelmatig repeteren een grote uitdaging. Toch is het Johan Olof gelukt om als vaste dirigent dit orkest op hoog niveau te laten spelen. Het Groot Voice Company Koor van Robert Bakker behoeft in deze regio nauwelijks introductie. Onlangs stond het koor op het podium van de Mercedes-Benz Arena in Berlijn. Op 21 januari 2019 staat VCK voor de tweede keer op het toneel van de Carnegie Hall in New York.

Zaterdag 15 december, 16.00 uur, Kruiskerk, Venestraat 44, Nijkerk. Online kaarten zijn verkrijgbaar via www.hetvoicecompanykoor.nl/concerten -2018 en bij de boekhandels Roodbeen, Bruna en Den Hartog alsmede aan de deur. De toegangsprijs is 17,50 euro, kinderen t/m 12 jaar betalen 12,50 euro.

advertentie