Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Wethouder stelt cameratoezicht in werking

lokaal

NIJKERK De camera's voor controle op de selectieve toegang voor auto-, brommer-en scooterverkeer in de Nijkerkse binnenstad zijn in werking gesteld door wethouder Wim Oosterwijk. Manoeuvrerend op een trapje onthulde hij maandag één van de tien geplaatste camera's.

Wijnand Kooijmans

Met het camerasysteem wordt het mogelijk het streven naar een autoluwe binnenstad effectief te handhaven. Het komt, zo zegt Oosterwijk, ten goede aan de kwaliteit van de binnenstad. Opmerkingen dat bewoners en ondernemers hiermee benadeeld worden, spreekt de wethouder tegen. Het systeem biedt hen zelfs meer mogelijkheden.

[ONTHEFFING] Zo kunnen bewoners zelfs 24 uur achteraf het kenteken registreren van mensen die met een auto bij hen op bezoek zijn geweest. In de oude regeling was het bezoek per auto aan bewoners eigenlijk zelfs helemaal niet mogelijk, terwijl dat nu wel kan. Ook ondernemers kunnen een dag ontheffing aanvragen voor klanten wanneer deze grote goederen moeten ophalen.

Door de gemeente wordt tot eind februari een gewenningsperiode gehanteerd. Wie daarna de fout ingaat krijgt een boete van 95 euro.

[AUTOLUW] De plaatsing van de camera's vloeit voort uit de visie 'Aantrekkelijk Nijkerk.' Eén van de actiepunten daaruit is het verbeteren van de beleving en het creëren van een aaneengesloten gebied. Om dat te realiseren wordt de binnenstad 24 uur per dag en zeven dagen in de week autoluw gemaakt. De camera's zijn bedoeld om uitzonderingen voor bewoners-, ondernemers- en bevoorradingsverkeer op flexibele wijze toe te staan en het inrijverbod voor het overige verkeer te handhaven.

Voor ondernemers zijn er tussen 07.00 en 11.00 uur en 17.30 tot 20.00 uur venstertijden ingesteld om te laden en te lossen. Bewoners en ondernemers met een ontheffing kunnen zelf hun permanente verblijfsrecht online wijzigen.

advertentie