De plek waar de wisselsokkel en dus ook het winnende kunstwerk komt te staan is gelegen aan de Parklaan.
De plek waar de wisselsokkel en dus ook het winnende kunstwerk komt te staan is gelegen aan de Parklaan. Nel Schoon

Inwoners kiezen kunstwerk voor Hoevelaken

30 augustus 2022 om 12:44 Kunst

HOEVELAKEN De gemeente Nijkerk organiseert dit jaar voor de eerste keer het project ‘Kunst in de gemeente Nijkerk’, een initiatief van Stichting Kunstweek. In Hoevelaken komt een sokkel te staan met daarop elk jaar een nieuw kunstwerk/beeld. 

Alle kunstenaars woonachtig of werkzaam in de gemeente Nijkerk kunnen een of twee bestaande kunstwerken of nieuwe ontwerpen insturen. Inwoners en een jury kiezen het kunstwerk dat vervolgens een jaar lang geëxposeerd staat in Hoevelaken. Naast de eer ontvangt de winnaar een vergoeding van 3.000 euro. Na afloop van het jaar krijgt de kunstenaar het werk weer terug.

MEEDOEN ,,Bent u kunstenaar en woont of werkt u in de gemeente Nijkerk, dan bent u van harte uitgenodigd om mee te doen. U kunt een of twee kunstwerken of ontwerpen indienen van 29 augustus tot en met 17 oktober 2022 door een mail te sturen naar info@kunstindegemeente.nl”, zo klinkt de oproep van de gemeente. De spelregels en alle andere informatie staan op www.kunstindegemeente.nl/gemeenten/nijkerk/.

JURY Uit alle ingezonden werken maakt de jury in eerste instantie een selectie van (maximaal) tien werken, die men nomineert. De jury bestaat uit Marly Klein, Wim Luigjes, Peter Wigleven, Ralph van Slooten en wethouder Mariëlle Broekman. Alle inwoners van de gemeente Nijkerk mogen van 5 november tot en met 5 december 2022 hun stem uitbrengen op één van deze genomineerde kunstwerken of ontwerpen. Ze staan van 12 tot en met 20 november 2022 bovendien geëxposeerd in de drie plaatselijke bibliotheken. 

Vervolgens kiest de jury uit de gekozen top drie de winnaar, die omstreeks eind december bekend wordt gemaakt.I n het voorjaar van 2023 zal de winnaar zijn of haar kunstwerk op de sokkel plaatsen en een jaar lang tentoonstellen. De plek waar de wisselsokkel en dus ook het winnende kunstwerk komt te staan is gelegen aan de Parklaan in Hoevelaken. Om precies te zijn: links van Parklaan 1 en tegenover Parklaan 6, links van het perk met struiken. 

GEDICHT Het is ondertussen een goede gewoonte in Nijkerk om een gedicht aan een beeld te koppelen. Dat gaat ook bij dit project gebeuren. In het begin van volgend jaar nemen de stadsdichter en de bibliotheken het initiatief en zullen lokale dichters vragen mee te doen. 

Kunst in de gemeente is een initiatief van Stichting Kunstweek. Stichting Kunstweek wil met dit project lokale kunstenaars en kunstliefhebbers met elkaar verbinden. Enerzijds krijgt elk jaar een nieuwe kunstenaar de kans om een beeldhouwwerk te exposeren op een prominente plek in de gemeente. Anderzijds kan de lokale bevolking via een verkiezing zelf aangeven welk kunstwerk men het mooiste vindt.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie