Voor de Stiltedag maakt hij het werk 'De Jaargetijden' en tot zijn verrassing is het meteen aangekocht.
Voor de Stiltedag maakt hij het werk 'De Jaargetijden' en tot zijn verrassing is het meteen aangekocht. Eigen foto

Van Rietschoten: geraakt door gekleurd glas

25 september 2019 om 07:00 Kunst

HOEVELAKEN Tijdens de Kunstroute Hoevelaken op 28 en 29 september exposeert Kees van Rietschoten kleurige glas-in-loodramen. Tijdens een Stiltedag bij 'De Eshof' in Hoevelaken, die mede wordt opgeluisterd met kunstwerken van leden, was hij onder de indruk van een glas-in-lood werk. ,,Dit bleek een aanleiding om deze oude techniek op te pakken door middel van een cursus. Ik wist toen nog niet wat me te wachten stond, maar dat het zó leuk was...", kijkt hij terug.

Anneke Martini

Stukjes glas 'zetten' in lood is een middeleeuwse techniek, bekend door de indrukwekkende ramen in kerken en basilieken en natuurlijk veel in jaren-dertig-huizen. Daarnaast wordt deze techniek toegepast als decoratie in het interieur of als tuinornament. Het glas is gevat in stukken lood en de meest eenvoudige uitvoering is het werken met rechte lijnen. Glas-in-lood werd vroeger toegepast, omdat het toen nog niet mogelijk was een raam uit één groot stuk glas te maken.

MODERN JASJE Kees van Rietschoten, veertig jaar inwoner van ons dorp, past glas-in-lood toe in een modern jasje en naar eigen ontwerp, of geïnspireerd door een ander kunstwerk of een afbeelding. De jaargetijden, de natuur, de op- of ondergang van de zon met de flamboyante kleurschakeringen beeldt hij graag uit in deze materialen. Tegen het licht is mooi te zien hoe bijzonder glas kan zijn.

EERSTE KEER Van Rietschoten doet voor de eerste keer mee met de jaarlijkse Kunstroute. Zijn vrouw Nel met beeldhouwkunst al vaker. ,,In januari 2018 ben ik een cursus glas-in-lood gaan volgen bij docent Truus Kuenen van Kreativiteitscentrum 'de Brink'. Dus ik ben nog niet zo lang bezig en heb mij verdiept in deze techniek, qua gereedschap en werkwijze. Voor de les moest ik een idee bedenken en dacht in eerste instantie aan een vlinder. Mondriaan leek me echter geschikter met die rechthoekige onderdelen. Het werd 'Straatje bij maanlicht', met vierkantjes en rechthoekjes voor de huisjes en de kerk en een rondje voor de maan.

Uiteindelijk moesten er maar liefst 84 stukjes in lood worden gezet. Het was - als eerste opdracht - behoorlijk hoog gegrepen en het werk nam dan ook tien weken in beslag. De docent gaf me een compliment en daar ben ik best trots op." Het geslaagde kunstwerk is nu een blikvanger op het grote huiskamerraam. Zo ook de glasobjecten in de achtertuin.

Inmiddels kan hij een aantal kleurige werken laten zien tijdens deze Kunstroute Hoevelaken. Van Rietschoten heeft tijdens zijn werkzame leven in de bankenwereld veel veranderingen meegemaakt. Na zijn VUT bij de ING ging hij eerst klussen bij zijn kinderen, maar met zijn creatieve vrouw Nel als voorbeeld begon hij aan een tweede carrière in de kunst. Op verzoek van 'De Eshof' maakte hij voor de Stiltedag een werk met als thema 'De Jaargetijden' en tot zijn verrassing is het meteen aangekocht.

Het expositie-adres tijdens de Kunstroute Hoevelaken op 28 en 29 september is Ridderspoor 12, locatienummer op de routenummer op de routekaart is 33.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie