Afbeelding
Stoomgemaal Arkemheen

Open Monumentendag in de gemeente Nijkerk

2 september 2022 om 18:08 Historie

NIJKERK Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 10 september zijn in Nijkerk zeventien monumenten gratis te bezoeken. Dit jaar is het landelijk thema voor de Open Monumentendagen ’Duurzaam duurt het langst’. Dat laat de gemeente weten in een persbericht. 

,,Tijdens Open Monumentendag kunnen bezoekers zien hoe het verleden de inspiratiebron voor de hedendaagse technieken is. Een goed voorbeeld in onze gemeente is de wind die WindkorenmolenDe Hoop gebruikt, als aandrijving van de maalstenen. Nog altijd gebruikt de windkorenmolen de wind als energiebron. Een duurzame energiebron die schoon, gratis en van iedereen is,’’ zegt de gemeente Nijkerk.

Wethouder Mariëlle Broekman: ,,Monumenten zijn niet alleen mooi om naar te kijken. Ze vertellen ons ook meer over het verleden en de ontwikkelingen door de tijd heen. En dat is interessant. Want de kennis die we nu hebben, is gebaseerd op de kennis en technieken uit het verleden. Door onze monumenten, snappen we beter waarom het heden is zoals het is.

De volgende monumenten zijn op zaterdag 10 september tussen 10.00-16.00 uur open: (met uitzondering van de locaties waar een andere tijd bij staat). In Nijkerk zijn de Noodbestuurpost (onder het oude gedeelte van het Stadhuis), het Woonhuis Groot Hennekeler, Herenhuis Brink 42 (open tot 14.00 uur), de Toren met carillon (open tot 14 uur), De Grote Kerk met Orgelbespelingen en een concert van 15.00 – 16.00 uur, Museum Nijkerk en Begraafplaats Nijkerk, met rondleidingen door Leendert de Boer 11.00, 13.30 en 15.00 uur, te bezoeken. 

In Hoevelaken zijn de Bunker, het Hoevelakense Bos, tegenover Westerdorpsstraat 93, het Pannenkoekenhuis en de Dorpskerk, met foto-expositie van Stichting Historisch Hoeflake en bespelingen op het orgel tussen 10.00 en 14.00 uur, te bezoeken. 

De Hervormde Kerk is in Nijkerkerveen te bekijken. In Aan het water zijn de Klipperaak ‘Disponibel’, ligplaats bij de sluis en het Stoomgemaal te bekijken. In Driedorp en Appel zijn Kerk Driedorp, Windkorenmolen De Hoop en Wijnhoeve Middeldorp, Appelsestraat te bezoeken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie