Afbeelding
Harry Koelewijn

Bewoners ‘poppeschool’ vieren eeuwfeest van het pand

22 februari 2021 om 07:42 Historie

NIJKERK Het was op vrijdag 18 februari 1921 dat de Eben Haezerschool aan de Spoorstraat in Nijkerk haar deuren voor het eerst opende. De Nijkerkers noemden het al gauw de Poppeschool. 

Destijds liep de Kwade Beek voor de school langs, de bocht om langs de Molenweg en naar het Van Reenenpark, dat bereikt kon worden via de brug. Later is de beek verlegd, zodat die rechtstreeks vanaf de Spoorstraat het Van Renenpark kruist.

Na de sluiting van de school in 1995 heeft het gebouw wel tien jaar leeg gestaan. Het gebouw is toen verkocht en het mocht verbouwd worden naar vier woningen. Dit moest echter wel zo gebeuren dat de school als monument moest blijven behouden. De muren zijn daarom blijven staan. Kozijnen zijn vervangen en binnen is alles gesloopt.

Donderdag was het dus precies honderd jaar geleden dat het schoolgebouw geopend werd. De bewoners die er nu wonen, hebben daar een mooi doek voor ontworpen en laten maken. Het hangt nu boven de ingang van de hoofdingang. Zaterdag 20 februari is dat met de bewoners (en volgens de regels van het RIVM) buiten gevierd met een kop koffie en gebak. Verderop in het jaar - als alles weer kan - wordt het misschien nog een keer gevierd in het bijzijn van de burgemeester en andere genodigden.


Onbekend

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie