Afbeelding
ARJEN GERRITSMA

Boerenmaandag op losse schroeven: ‘Het wordt heel spannend’

19 maart 2020 om 14:39 Evenementen Coronavirus

NIJKERK Eigenlijk alles wat Boerenmaandag tot een echte Boerenmaandag maakt, is al geregeld. De markt, het kinderplein, de muziek. Maar de grote vraag is: kan Boerenmaandag dit jaar op 20 april wel doorgaan? De coronacrisis die het land in zijn greep houdt, houdt ook het bestuur van Boerenmaandag flink bezig. Achter de schermen wordt druk vergaderd, overlegd en worden belangrijke afwegingen gemaakt. ,,Het gaat heel spannend worden”, vat bestuurslid Bart van Veldhuisen de situatie samen. 

Een groot evenement, waar duizenden mensen op af komen; gezien het nieuws en de maatregelen die de afgelopen dagen in Nederland zijn afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, lijkt het een verloren zaak. Maar dat is nog zeker niet het geval, benadrukt Van Veldhuisen. Voor hem en de andere bestuursleden van het Nijkerkse feest is het een hectische tijd. ,,We zijn momenteel druk in gesprek met de gemeente en de veiligheidsregio en zoeken nog altijd naar oplossingen en mogelijkheden. Er wordt ons niets opgedragen, maar de afstemming met de gemeente is wel essentieel. Gelukkig is het contact echt super”, aldus Van Veldhuisen. 

Vrijdagochtend valt de definitieve beslissing. ,,We moeten een deadline stellen en er moet een keuze worden gemaakt. We zijn nu op een punt beland dat we financieel grote investeringen moeten doen, zoals het maken van de Boerenmaandagkrant. Om dat in gang te kunnen zetten, moeten we weten waar we aan toe zijn.” Hoewel het programma voor de 39ste editie al aardig in de steigers staat, lopen de afspraken met sponsoren flink achter door de coronacrisis. ,,Vorige jaren hadden we dat rond deze tijd allemaal al rond, maar door de uitbraak van corona leeft er veel onzekerheid onder sponsoren. We zijn afhankelijk van sponsorgeld en we hebben natuurlijk ook al kosten gemaakt, maar partijen willen toch eerst afwachten of Boerenmaandag wel door kan gaan. Logisch ook.” 

DUBBELOP JAMMER De optie om Boerenmaandag te verplaatsen, is nog niet besproken, zegt Van Veldhuisen. ,,Daar hebben we het nog niet over gehad, we staan nu eerst voor de keuze: gaat het door op 20 april of niet." Van Veldhuisen benadrukt dat afgelasten extra zuur zou zijn, omdat op 20 april Nijkerk precies 75 jaar geleden bevrijd is. ,,Dat is ook het thema van deze editie en we hebben diverse bevrijdingsgerelateerde activiteiten op touw gezet. Het zou dubbelop jammer zijn als het niet door kan gaan.” 

KOSTEN Hoe groot de financiële strop zou zijn als het feest geen doorgang vindt, kan Van Veldhuisen nog niet zeggen. ,,Daar heb ik op dit moment nog geen beeld van. Als het feest niet doorgaat, moeten we in kaart gaan brengen wat dit ons gaat kosten. Sommige afspraken zullen misschien kosteloos geannuleerd kunnen worden, anderen niet. Dat is echt een kwestie van afwachten.” 

TELEFOON ROODGLOEIEND Dat afwachten duurt niet lang meer, vrijdag breekt voor Van Veldhuisen en zijn medebestuursleden, maar ook voor veel Nijkerkers, het moment van de waarheid aan. ,,Gisteren ging het nieuws al de ronde dat Boerenmaandag niet door zou gaan, maar er is nog niets beslist”, benadrukt Van Veldhuisen nogmaals. Zijn telefoon staat sinds donderdag roodgloeiend. ,,Ik krijg veel telefoontjes en appjes van mensen die willen weten hoe het zit en mensen die ons een hart onder de riem steken met berichten als ‘We hopen echt dat het doorgaat’ en ‘We gunnen jullie het zo’. Dat zijn hartverwarmende reacties, er wordt heel erg meegeleefd en dat doet ons goed.’’

Door Sanne Koudijs

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie