Afbeelding
Pixabay

Huishoudens in gemeente Nijkerk hebben gemiddeld een hoger inkomen

17 augustus 2022 om 11:00 Economie

NIJKERK Huishoudens in de gemeente Nijkerk hebben gemiddeld een hoger inkomen dan in de rest van Nederland. Het aandeel huishoudens met een laag inkomen en huishoudens in de bijstand ligt lager dan gemiddeld. 

Het aantal WW-uitkeringen is flink gedaald en ligt onder het landelijk gemiddelde. In mei telde de gemeente nog 321 WW-uitkeringen, een daling van ruim 38 procent ten opzichte van 2020. De hoogste werkloosheid is nog steeds onder de jongeren. Het aantal huishoudens met een bijstandsuitkering bedroeg in november 2021 in de gemeente 2,7 procent tegenover 5,0 procent landelijk.

TOENAME Uit recente cijfers blijkt dat het aantal inwoners van de gemeente Nijkerk in de eerste maanden van dit jaar met 711 personen is toegenomen. Het totale aantal inwoners bedraagt nu 44.311 personen. De groei van 1,6 procent tot nu toe dit jaar komt bovenop de stijging van 1 procent in 2021. De bevolking van de gemeente groeit daarmee harder dan de Nederlandse bevolking gemiddeld. Dat komt door de relatief grote en jonge gezinnen in de gemeente, in combinatie met mensen die zich van elders hier vestigen.

Ook de beroepsbevolking laat een groei zien. Van het totaal aantal inwoners bestaat de beroepsbevolking uit ongeveer 24.000 inwoners. Ongeveer 10.000 van hen zijn middelbaar opgeleid. Dat is meer dan het regionaal en landelijk gemiddelde, maar het verschil wordt kleiner. Het aantal hoger opgeleiden binnen de gemeentelijke Nijkerkse beroepsbevolking neemt de laatste jaren ook toe.

Het aantal jongvolwassenen in de gemeente is lager dan landelijk gemiddeld. Een verklaring is, volgens het college van burgemeester en wethouders, dat jongeren vanuit Nijkerk wegtrekken naar de grote stad om te studeren.

KRAPTE De krapte op de arbeidsmarkt blijft groot. Het aantal vacatures is hoog. Het bedrijfsleven geeft aan dat het moeilijk is om werknemers te vinden, vooral met een middelbare beroepsopleiding. Het tekort aan personeel vormde aan het begin van het tweede  kwartaal van dit jaar de grootste belemmering in de bedrijfsvoering van ondernemers. Ook belemmeringen door tekorten aan productiemiddelen, materiaal en ruimte spelen een grote rol voor veel ondernemers. Nieuwe samenwerkingsprojecten tussen ondernemers en onderwijspartijen richten zich op oplossingen voor de aanhoudende personeelstekorten.

CRISIS De stikstofcrisis wordt gezien als één van de grootste uitdagingen. De crisis heeft impact op de voortgang in tal van bedrijfssectoren. De verwachting is dat het nieuwe beleid om de uitstoot van stikstof terug te dringen vooral consequenties zal hebben voor de landbouweconomie en de aanverwante sectoren in Nijkerk. Een gebrek aan capaciteit om meer stroom om te wekken heeft gevolgen voor bedrijventerreinen en de bedrijven die hier zijn gevestigd. Indien geen maatregelen worden genomen voorziet het college dat nieuwe bedrijven niet meer kunnen worden voorzien van de benodigde stroom. Maar ook de zon-op-dak projecten of andere energieprojecten kunnen dan niet doorgaan of belanden op een wachtlijst.

Door Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie