Afbeelding
Screenshot NOS

Rutte: ‘Van alle kanten neemt druk toe om te versoepelen, en dat is begrijpelijk’

14 januari 2022 om 19:23 Corona

NIJKERK (ANP) Vanaf zaterdag mag men weer vier mensen thuis ontvangen, in plaats van twee. Dat zegt premier Mark Rutte op een persconferentie over corona. Wel benadrukt hij dat men niet meer dan een huishouden per dag moet bezoeken. ,,Van alle kanten” neemt de druk toe om de coronamaatregelen te versoepelen, zegt premier Mark Rutte. Dat begrijpt hij. Naar aanleiding van het advies van het Outbreak Management Team (OMT) ziet het kabinet ook ruimte om regels los te laten, maar dat biedt nog niet voor alle sectoren soelaas. De horeca, de evenementensector en de culturele sector moeten nog even dicht blijven van het kabinet.

Ook is het vanaf zaterdag weer mogelijk om ,,op ieder moment van de dag” binnen en buiten te sporten, zegt premier Mark Rutte. Ook onderlinge wedstrijden binnen een club zijn weer mogelijk, maar er mag geen publiek aanwezig zijn. Voor binnensport moet iedereen vanaf 18 jaar een coronatoegangsbewijs laten zien.

Nadat op 10 januari de scholen in het primair en voortgezet onderwijs openden, kan het fysiek onderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs kan nu ook worden hervat. De deuren van de detailhandel gaan dagelijks weer open, tot 17.00 uur ’s middags. Er moet wel 1,5 meter afstand worden gehouden, er geldt een bezoekersnorm en er gelden een mondkapjesplicht en hygiënemaatregelen. Kappers, nagelstudio’s, sekswerkers en mensen met andere contactberoepen kunnen hun werk weer hervatten tot 17.00 uur ’s middags.

Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur. Uitgezonderde dienstverlening zoals tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen, de notaris of advocaat zijn open.

MONDKAPJE Buiten en op de werkvloer wordt mensen geadviseerd een mondkapje te dragen, als er geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Dat is het nieuwe advies, meldt zorgminister Ernst Kuipers op de persconferentie. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden: de medische variant krijgt de voorkeur.

‘NIEUWE FASE’ Na twee jaar zijn we in een nieuwe fase van de pandemie beland, aldus zorgminister Ernst Kuipers tijdens zijn eerste persconferentie. Daardoor moeten we leren leven met het virus, hoewel de bewindsman benadrukt dat het virus steeds verandert. Door de omikronvariant raken veel mensen besmet, maar het kabinet zegt een “weloverwogen risico” te nemen met de versoepelingen. ,,Simpelweg omdat het moet”, zegt Kuipers, verwijzend naar de maatschappelijke impact van de strenge regels.

QUARANTAINE Mensen die een booster hebben gehad of dit jaar zijn hersteld van corona hoeven niet meer in quarantaine na contact met iemand die besmet is met het virus, mits ze geen klachten hebben. Dat melden bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws. De maatregel gaat per 21 januari in. Mensen met een cruciaal beroep die geen booster hebben gehad, hoeven ook niet in quarantaine. Zij moeten zich wel regelmatig laten testen om naar hun werk te mogen. Bij contact met een coronapatiënt moeten ze dagelijks een zelftest afnemen en op dag vijf een PCR-test, is nu het plan. Als ze toch klachten ontwikkelen, moeten ze alsnog in quarantaine.

VERSOEPELINGEN Met het versoepelde maatregelenpakket dat het kabinet vrijdag aankondigt, kan het dagelijks aantal besmettingen mogelijk oplopen tot 75.000 of 80.000 per dag. ,,Dat zijn enorme aantallen”, erkent premier Mark Rutte tijdens een persconferentie over corona. Vrijdag werden ruim 35.000 besmettingen gemeld.

Als ook de horeca- en de cultuursectoren nog opengaan, zou het aantal te ver oplopen, aldus de premier. Het kabinet bekijkt op 25 januari opnieuw of de coronamaatregelen verder kunnen worden versoepeld. ,,En dan kijken we eerst naar de horeca, musea, bioscopen en theaters.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie