Afbeelding
NOS

Anderhalvemeter gaat gelden op plekken met coronatoegangsbewijs

26 november 2021 om 19:24 Corona

NIJKERK (ANP) Er kunnen minder mensen naar de horeca, het theater, bioscoop en doorstroomlocaties zoals beurzen. Dat komt omdat het demissionaire kabinet hier de anderhalvemeter afstand verplicht in de strijd om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Ook moeten hier mondkapjes tijdens het lopen worden gedragen. Een mondkapje en anderhalvemeter afstand wordt verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt. Dat werd vrijdagavond in de persconferentie bekendgemaakt. 

Ook gaan er sluitingstijden gelden voor de horeca, niet-essentiële winkels, bioscopen, theaters en concertzalen, musea en pretparken en sportscholen en amateurverenigingen. Van 17.00 in de avond tot 05.00 in de ochtend geldt er een avondlockdown. Dit gaat in vanaf zondag.

AFSTAND HOUDEN In de praktijk betekent de terugkeer van het afstand houden, ook op plekken waar de coronapas al wordt gevraagd, dat de bezetting teruggaat naar een derde van de capaciteit. Op doorstroomlocaties waar de coronapas al wordt gevraagd, bijvoorbeeld op beurzen, wordt bovenop de anderhalvemeter afstand en het mondkapje nog een maatregel toegevoegd: hier gaat een maximum van één persoon per 5 vierkante meter gelden. Anderhalvemeter afstand is verplicht voor alle volwassen vanaf 18 jaar.

THUISWERKEN Het advies om thuis te werken wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd anderhalvemeter afstand.’

AMATEURSPORT Verder is amateursport (wedstrijden en trainingen) tussen 17.00 en 05.00 uur niet meer toegestaan. Topsporters (trainen en wedstrijden spelen) en professionele kunst- en cultuurbeoefening mogen wel actief zijn na 17.00 uur, maar er is geen publiek welkom.

ZELFTEST Wie bij iemand op bezoek gaat of zelf bezoek ontvangt, wordt aangeraden eerst een zelftest te doen. Daarmee wil het kabinet besmettingen thuis voorkomen. Ook waarschuwt het kabinet extra voorzichtig te zijn bij contact tussen mensen boven de 70 jaar en kinderen jonger dan 12 jaar. De meeste mensen raken thuis besmet met corona, bijvoorbeeld door een besmette huisgenoot of bezoeker. Ook op feesten thuis raken veel mensen besmet. Begin november meldde het RIVM dat een op de vijf van de besmette personen een feestje had in de week voor de coronatest.

,,Het is heel begrijpelijk dat u volgende week sinterklaas wilt vieren”, zei demissionair premier Mark Rutte. “Maar houd de groep beperkt tot vier gasten vanaf 13 jaar. En doe allemaal een zelftest. Bescherm elkaar. Het is zo belangrijk.” Rutte richtte zich ook specifiek tot ouderen. ,,De oproep aan opa’s en oma’s is: wees verstandig. De oudsten zijn nu eenmaal het meest kwetsbaar. Pak iets vaker de iPad om te videobellen, of de ouderwetse telefoon.”

AANSCHERPING ZONDAG De strengere maatregelen die het kabinet vrijdag aankondigt, gaan zondag 28 november om vijf uur in de ochtend in en gelden in ieder geval tot en met zaterdag 18 december. Het demissionaire kabinet zal in de week ervoor, op 14 december, de situatie opnieuw beoordelen. Dat de aangescherpte coronamaatregelen pas op aanstaande zondag ingaan, heeft te maken met de tijd die nodig is voor de voorbereidingen. Volgens demissionair premier Mark Rutte komt het ‘de naleving ten goede’ als sectoren zoals bijvoorbeeld de horeca tijd hebben om alles in te regelen, zoals het neerzetten van tafels op anderhalvemeter afstand en het afzeggen van reserveringen.

‘SNOTTEBELLENBELEID’ Kinderen van 12 jaar of jonger moeten ook thuisblijven als ze milde verkoudheidsklachten hebben. Ook moeten zij zich dan laten testen bij de GGD. Eerder mochten zij volgens het zogeheten ‘snottebellenbeleid’ nog wel naar school met lichte klachten. Zij moesten alleen thuisblijven in afwachting van een testuitslag of als ze in nauw contact waren geweest met een besmet persoon.

De sterke toename van het aantal coronabesmettingen komt deels door het hoge aantal infecties op scholen. Over het algemeen worden kinderen niet ernstig ziek door corona.

SCHOLENADVIES Scholen krijgen het dringend advies, al dan niet opnieuw, looproutes in de gebouwen aan te brengen en pauzes te spreiden. Daar waar mogelijk geldt het advies klassen in kleinere groepen onder te verdelen en ervoor te zorgen dat die niet met elkaar in contact komen. Voor leerlingen in de bovenbouw van het primair onderwijs (groep zes tot en met acht) en in het voortgezet onderwijs geldt het dringende advies twee keer per week een corona-zelftest te doen, ook voor gevaccineerden en leerlingen die corona gehad hebben.

STEUN Het kabinet gaat weer meer steun geven aan ondernemers die geraakt zijn door de coronamaatregelen. De loonsteunregeling NOW keert terug: bedrijven krijgen een deel van de loonsom vergoed als hun omzet behoorlijk daalt. De tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) was in het vierde kwartaal al beschikbaar, maar ondernemers krijgen een hoger percentage van de geschatte vaste lasten vergoed.

NALEVING BASISMAATREGELEN Demissionair premier Mark Rutte erkent dat de coronaboodschap van het kabinet, met name over het belang van testen en thuisblijven bij klachten, onvoldoende overkomt. “Dat reken ik mezelf aan”, zegt hij. Het kabinet heeft de afgelopen weken veelvuldig gehamerd op naleving van de basismaatregelen tegen het coronavirus. Toch zijn de besmettingscijfers blijven oplopen. En uit allerlei onderzoeken blijkt volgens Rutte dat “ons gedrag sinds 12 november beperkt is veranderd”. Een meerderheid laat zich bij klachten niet testen.

De nieuwe maatregelen komen bovenop de adviezen en maatregelen die eerder werden ingesteld. Daarbij gaat het om maximaal vier gasten per dag thuis te ontvangen, mondkapjesplicht, geen publiek bij sport en maximaal 1250 mensen in zalen. Ook is er al een coronatoegangsbewijs en een vaste zitplaats in cultuur en horeca.

BOOSTERPRIK Voor het einde van het jaar wil het demissionaire kabinet zoveel mogelijk ouderen een boosterprik hebben gegeven. Voor dit boosteroffensief gaat Defensie helpen met 750 mensen en worden ook studenten ingezet. Verder wordt volgende week al begonnen met het geven van een extra vaccinatie tegen het coronavirus aan niet-mobiele ouderen. Oorspronkelijk was het plan hiermee in januari te beginnen.

advertentie
advertentie