Afbeelding
NOS

Rutte: 1,5 meter niet meer verplicht, maar blijft veilige afstand

14 september 2021 om 19:39 Corona

NIJKERK (ANP) Het is vanaf 25 september niet meer verplicht 1,5 meter afstand te houden, maar het blijft wel een “veilige afstand”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte gezegd tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen. “Geef elkaar de ruimte”, is zijn oproep.

Het loslaten van de verplichte 1,5 meter is volgens Rutte een belangrijke stap. Maar het betekent niet dat alles meteen weer wordt zoals het was voor het coronavirus de kop opstak in Nederland, waarschuwt hij. Daarvoor zijn er nog te veel besmettingen en ziekenhuisopnames, zei hij.

Mensen die geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben, kunnen ook de komende tijd nog gratis een coronatest ophalen. Dat zei demissionair premier Mark Rutte op een persconferentie over corona. Eerder was er veel discussie in de Tweede Kamer over het al dan niet verstrekken van gratis coronatests. Het kabinet wilde dat mensen hier op termijn voor zouden gaan betalen, zodra iedereen de kans heeft gehad een vaccinatie te halen.

GEEN MAXIMALE GROEPSGROOTTE De maximale groepsgrootte in het mbo en het hoger onderwijs verdwijnt per 25 september. Ook hoeven studenten en middelbare scholieren geen mondkapjes meer te dragen. Ook kunnen studenten gebruik blijven maken van zelftesten die de instelling verstrekt.

De mondkapjesplicht vervalt op treinstations en op perrons. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdag bekend op een persconferentie over corona. Wel blijft de maatregel nog gelden in het openbaar vervoer. Ook moeten reizigers op luchthavens een mondkapje op na de securitycheck en eventueel op andere plekken die het vliegveld zelf aanwijst.

EXTRA GELD VOOR HANDHAVING Het kabinet maakt geld vrij voor gemeenten zodat zij extra toezichthouders kunnen aannemen voor de handhaving van de coronatoegangsbewijzen. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdag bekend. Vanaf 25 september zijn coronatoegangsbewijzen nodig om toegang te krijgen tot de horeca, theaters, festivals en professionele sportwedstrijden. Hoeveel geld gemeenten krijgen, maakte Rutte niet bekend. Mensen krijgen een bewijs als ze zijn gevaccineerd, hersteld van corona of zich hebben laten testen.

Het demissionaire kabinet geeft werkgevers en werknemers iets meer ruimte om afspraken te maken over thuiswerken. Het nieuwe advies luidt: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. Tot nu toe werd opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken. Demissionair premier Mark Rutte spreekt van een lichte versoepeling. Het is aan werkgevers en werknemers om tot een goede verdeling te komen tussen werken vanuit huis en op kantoor.

DERDE CORONAPRIK Mensen met een zeer ernstige immuunstoornis kunnen een derde coronaprik krijgen. Het kabinet volgt daarmee het advies op van de Gezondheidsraad. Mensen met zo’n afweerstoornis krijgen vanaf oktober een uitnodiging voor een derde prik van hun behandelend arts, maakte het kabinet dinsdag bekend.

In de zorg wordt het toegestaan voor werkgevers om vast te leggen of personeel is gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat zei demissionair coronaminister Hugo de Jonge dinsdag op een persconferentie over corona. Hij benadrukt dat het niet om een plicht gaat. In andere sectoren mag dit niet worden geregistreerd, maar wel gevraagd. Werknemers hoeven dan geen antwoord te geven.

QUARANTAINEPLICHT VOOR REIZIGERS VERVALT Gevaccineerde reizigers die terugkeren uit landen waar een zeer hoog risico geldt om besmet te raken met het coronavirus, hoeven vanaf 22 september niet meer in quarantaine. Dat heeft het demissionaire kabinet bekendgemaakt.

De quarantaineplicht geldt nu bijvoorbeeld nog voor mensen die op reis zijn geweest naar de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk. Zij moeten tien dagen verplicht thuisblijven, tenzij ze op de vijfde dag negatief worden getest op het virus. Als zij zich daar niet aan houden, riskeren zij een boete.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie