Afbeelding
Pixabay

‘Avondlockdown’ vanaf zondag, scholen blijven open

26 november 2021 om 14:42 Corona

NIJKERK (ANP) Veel zaken zullen de komende tijd hun deuren moeten sluiten vanaf 17.00 uur. Basis- en middelbare scholen blijven open, maar er wordt wel aan aanvullende maatregelen gedacht zoals het dragen van mondkapjes. Met die maatregelen hoopt het kabinet het aantal coronabesmettingen te verminderen, om de zorg uiteindelijk te ontlasten. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door de NOS.

Niet-essentiële winkels (zoals kleding- en meubelzaken), de cultuursector (theaters en bioscopen), doorstroomlocaties als musea en amateursportclubs moeten de deuren sluiten tussen 17.00 uur en 5 uur ‘s ochtends. De maatregelen gaan zondag in.

ONDERWIJS Met de zogenoemde ‘avondlockdown’ volgt het kabinet het advies van het Outbreak Management Team (OMT) op. Welke maatregelen er precies worden getroffen in het onderwijs moet nog blijken. Het ministerie van Onderwijs is daarover nog in gesprek met de onderwijskoepels. Het OMT had eerder aangegeven ingrijpende maatregelen in het onderwijs zoveel mogelijk te willen vermijden vanwege de schade die kinderen oplopen door bijvoorbeeld het tijdelijk sluiten van scholen.

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge moest vrijdag ‘fase 2d’ in de zorg aankondigen, waarin heup-, en knie-operaties worden uitgesteld, net als andere planbare ingrepen. Daarbij is niet uit te sluiten dat ook ingrepen worden uitgesteld die eigenlijk binnen zes weken moeten worden uitgevoerd. Uitstel daarvan zal tot gezondheidsschade leiden.

ACUTE ZORG Dit alles om te voorkomen dat de echte acute zorg niet geleverd kan worden, aldus De Jonge. Het kabinet zal “alle maatregelen nemen die nodig zijn om de zorg te ontlasten”, benadrukte hij alvast. Dat betekent ook dat mensen zich schrap moeten zetten voor “een barre winter”.

De Jonge kondigt de maatregelen vrijdagavond officieel aan, in een persconferentie met demissionair premier Mark Rutte.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie