Afbeelding
Pixabay

Lockdown tot half januari: kabinet wil winkels en scholen dicht

14 december 2020 om 12:07 Corona Coronavirus

NIJKERK (ANP) Het kabinet heeft besloten een strenge lockdown in te voeren om een eind te maken aan de forse stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen. De meeste winkels, alle scholen en andere instellingen zoals theaters en musea moeten zeker een maand lang hun deuren sluiten. Volgens ingewijden gaan niet-essentiële winkels in de nacht van maandag op dinsdag al dicht, om te voorkomen dat er een run ontstaat op de winkels. Scholen volgen woensdag. De ingrijpende lockdown duurt tenminste tot 19 januari, aldus bronnen.

Essentiële winkels zoals supermarkten en apotheken blijven wel open. Het is nog niet bekend welke andere winkels het kabinet ook essentieel vindt of dat er uitzonderingen worden gemaakt. Scholen moeten hun lessen weer zoveel mogelijk online doen. Ook de kinderopvang gaat dicht, mogelijk ook vanaf woensdag. Contactberoepen zoals kappers en fysiotherapeuten moeten weer tijdelijk stoppen met hun werk. Mensen wordt ook verzocht om zoveel mogelijk thuis te blijven en vanuit huis te werken. Mogelijk komen er nog maatregelen bij, maar een avondklok blijft naar verwachting uit.

Premier Mark Rutte licht de maatregelen maandagavond om 19.00 uur toe in een toespraak vanuit het Torentje. Zorgminister Hugo de Jonge zal vlak daarna nog de media digitaal te woord staan en in verschillende televisieprogramma’s een toelichting geven.

Aan de bezoekmaatregelen voor Kerstmis verandert niets. Dat betekent dat mensen maximaal drie mensen thuis mogen ontvangen, kinderen onder de dertien jaar niet meegeteld. Rutte had eerder gezegd dat de kerstdagen ontzien zouden worden bij eventuele strengere maatregelen. Volgens ingewijden blijft die toezegging overeind.

Het kabinet is maandag bijeen geweest om besluiten te nemen over de zware ingrepen. Het crisisoverleg en extra ministerraad volgden op het Catshuisoverleg zondag. Daar hebben deskundigen de ontwikkelingen met het coronavirus besproken met de meest betrokken bewindslieden.

Aanleiding voor de drastische ingrepen zijn de aanhoudend oplopende besmettingscijfers. Zondag werden bijna 10.000 nieuwe besmettingen gemeld, een ruime verdubbeling vergeleken met enkele weken geleden.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie