Afbeelding
BDUmedia

Column: Gezond verstand

Column Column

De opgeheven vinger van onze burgervader na de optocht met sfeervol verlichte trekkers vorige week doet denken aan de opgestoken wijsvinger van een moeder die haar kind betrapt met een reep chocola die nog ergens voor het grijpen lag. Foei! Het was natuurlijk niet de bedoeling dat je peuter zijn tanden erin zette, maar dat vertederende bruine, betrapte smoeltje doet je boosheid net zo hard smelten als de chocola in zijn handjes. Hoewel je misschien zelf je zinnen had gezet op de delicatesse met zeezout en karamel die hij te pakken kreeg, vergeef je hem gelijk. Voor op tijd ingrijpen ben je te laat en wat voor straf zou je moeten bedenken? 

Zo moeten de overwegingen van het bestuur van onze gemeente ook ongeveer geweest zijn, nadat een vrolijke stoet sfeervol versierde trekkers luid toeterend door Nijkerk trok om zo onze straten te verlichten en onze harten te verwarmen. Foei! 

Het ding is dat we in een lockdown zitten en het schouwspel mensen uitnodigde de straat op te gaan met – volgens de regels – iets teveel personen tegelijk. Naar buiten, waar meer dan genoeg ruimte is om op tig keer de veilige afstand van elkaar te genieten van iets dat niet had gemogen maar gelukkig wel gebeurde. Natuurlijk grijp je dan niet in. Natuurlijk geef je geen straf. Je zegt alleen ‘foei!’ om te voorkomen dat andere organisaties er rechten aan ontlenen en verontwaardigd concluderen dat zij dan ook wel… 

Precies om die reden hadden de initiatiefnemers vooraf vast geen toestemming gekregen als ze daar nog eens om gevraagd hadden. Voor mij bewijst het dat je soms gewoon iets moet doen zonder het te vragen. Als je goed nadenkt over de mogelijke gevolgen die het heeft, is je gezonde (boeren)verstand een prima raadgever. 

De coronaregels vragen wat mij betreft niet om farizeeërs die ze tot op de komma precies naleven. Wij dienen niet de regels, de regels dienen ons. Ze zijn bedoeld om ons samenleven zo te organiseren dat we de snelle verspreiding van het virus weer indammen om zo kwetsbaren te beschermen en de overspannen zorgsector te ontzien. Blijf jij precies binnen de lijntjes? Of neem je wel eens een weloverwogen risico dat er misschien net iets overheen gaat, maar wel in de geest van de regel is? Wie denkt dat ik oproep tot anarchie leest dit verkeerd. De sleutel zit ‘m in het vooral zelf blijven nadenken. Je gezonde verstand gebruiken. Net als de boeren met hun verlichte trekkers.

Nelleke den Besten

advertentie