Afbeelding
BDUmedia

Column: Gewoon doen!

12 januari 2022 om 14:00 Column Column

Goede voornemens? Gezonder eten, meer bewegen? Ga er maar aan staan in een maand waarin snoepwinkels open zijn en sportscholen gesloten… Als je er zo naar kijkt zijn de landelijk gekozen maatregelen om het coronavirus te beteugelen steeds minder goed uit te leggen. Zo schrijft ook het Nijkerkse college samen met raadsfracties, bedrijvenkring, winkeliers- en ondernemersverenigingen in een ‘noodkreet’ aan Mark Rutte. ,,Winkeliers die als niet-essentieel worden aangemerkt moeten met lede ogen aanzien dat dezelfde producten worden verkocht bij een collega die toevallig ook ‘food’ in het assortiment heeft en daardoor wel open mag. Sportscholen moeten accepteren, dat hun bedrijf gesloten blijft, terwijl mensen massaal op wintersport gaan”, staat daarin onder meer te lezen. 

Zo’n geciviliseerd tegengeluid (anders dan door de lucht vliegende stenen van relschoppers) klinkt uit meerdere hoeken. Zo vond ik het besluit dat Amsterdam nam om leerlingen in de groepen 8 hoe dan ook gewoon weer les op school te gaan geven na de kerstvakantie – ruim voordat bekend werd dat dat voor alle groepen op alle basisscholen in Nederland zou  gelden – een verademing. Niet afwachten, gewoon doen. Met oog voor de risico’s zelf de belangenafweging maken. Ook het initiatief van een Amsterdamse sportschool deze week om gratis open te gaan voor zorgmedewerkers (net zoals de fitnessruimte in het Erasmus MC van Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers) bewonder ik. Ja, natuurlijk kan de eigenaar afwachten wat er terecht komt van de motie van de Tweede Kamer om van sport een essentiële sector te maken en wat er later deze week in de persconferentie wordt aangekondigd. Maar de druk een beetje opvoeren en voor jezelf (en de bühne) rechtzetten wat overduidelijk krom is, is een sterker statement. 

Ik wil hier geen chaos prediken, maar vind het wel mooi dat dit soort weloverwogen initiatieven ontstaan. De ondertekenaars van de brief uit onze gemeente geven aan zich grote zorgen te maken. Niet alleen over de gevolgen van de maatregelen voor individuele ondernemers maar ook voor ,,de vitaliteit van de centra en de economische en mentale veerkracht van de gemeente en inwoners”. Wat mij betreft mag onze gemeente daarom best verder gaan dan een dringende oproep aan de premier. Waarom niet zelf met een plan komen om bijvoorbeeld winkelen op afspraak mogelijk te maken, in de overtuiging dat dat veilig kan? Ik zeg: gewoon doen!

Nelleke den Besten

Nelleke den Besten
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie