Gerjanne van Esveld-Doppenberg (Bestuurslid St. BAO en melkveehouder in Putten) en Peter van deVeen (Veldcoördinator Collectief Veluwe en melkveehouder in Nijkerk) hebben de fietsroute uitgezet.
Gerjanne van Esveld-Doppenberg (Bestuurslid St. BAO en melkveehouder in Putten) en Peter van deVeen (Veldcoördinator Collectief Veluwe en melkveehouder in Nijkerk) hebben de fietsroute uitgezet. Stichting Biotoopverbetering Agrarisch Overleg

Fietsroute langs de bloemrijke akkerranden in Nijkerk en Putten

Activiteiten

NIJKERK Afgelopen voorjaar zijn in Nijkerk en Putten weer behoorlijk wat stroken langs mais- en graspercelen ingezaaid met een bloemzadenmengsel. Inmiddels bloeien de stroken volop en gonst het van de insecten. Gerjanne van Esveld-Doppenberg (Bestuurslid St. BAO en melkveehouder in Putten) en Peter van de Veen (Veldcoördinator Collectief Veluwe en melkveehouder in Nijkerk) hebben een fietsroute langs deze akkerranden uitgezet.

De bloemrijke akkerranden zijn een initiatief van Collectief Veluwe, Stichting BAO, GemeentePutten, Gemeente Nijkerk, LTO afdeling Gelderse Vallei, deelnemende boeren en loonwerkers. ,,Naast dat het de biodiversiteit stimuleert, wordt met de zes meter brede bloemen- en akkerranden ook een visitekaartje afgegeven door de Nijkerkse en Puttense boeren. Want hoewel de zorg voor dieren en gewassen de basis is, hoort ook het beheer en zorg voor het landschap hierbij. Tijdens de route kan iedereen genieten van het mooie buitengebied”, aldus Stichting Biotoopverbetering Agrarisch Overleg.

BRON VAN VOEDSEL Langs de route zijn veel akker- en bloemenranden te bewonderen, maar er zijn er ook meerdere wintervoedselakkers te zien. Deze zijn een bron van voedsel voor wild, vogels en insecten. Er staat jaarrond een mengsel van bloemen, kruiden en granen. Deze akkers worden niet geoogst en zijn daarmee een belangrijke voedselbron, maar ook een schuilplaats voor verschillende diersoorten, waaronder hazen en akkervogels.   

FIETSROUTE De fietsroute langs de diverse bloemen- en akkerranden en wintervoedselakkers in Putten en Nijkerk heeft een lengte van 25 kilometer (gemiddeld 1,5 uur fietsen) en is op elk punt in de route te starten. De route is gratis te downloaden via www.anvbao.nl en af te halen bij de VVV en diverse boerderijwinkels in Nijkerk en Putten.   

Bekijk hieronder de fietsroute:


 

advertentie
advertentie