Vocaal ensemble Quink na Amerikaanse tournee in Westerkerkmuziek

Activiteiten

Op zaterdag 22 februari om 16.00 wordt in de Westerkerk, Goudvink 2 te Veenendaal een concert verzorgd door het vocaal ensemble Quink, bestaande uit de zangers Marjon Strijk, sopraan, Elsbeth Gerritsen, alt, Harry van Berne, tenor en de Veenendaalse bas Kees Jan de Koning. Het ensemble brengt een programma met daarin de psalmen 120 - 134, de zogenaamde opgangspsalmen, die ooit door pelgrims werden gezongen op weg naar Jeruzalem. De toonzettingen zijn van componisten uit de 16e t/m de 20e eeuw, waaronder Jan Pieterszoon Sweelinck, Heinrich Schütz, Felix Mendelssohn en de Nederlandse componist Daan Manneke.

Quink is een ensemble van internationale allure. De groep heeft een vaste kern van vier professionele zangers, maximaal uitgebreid tot acht, afhankelijk van het repertoire en mag worden gerekend tot de beste a capella ensembles ter wereld. Haar ruime repertoire omvat a capella werken van de Middeleeuwen tot en met muziek van deze eeuw; meer dan 800 jaar muziekgeschiedenis!

De veelzijdige musici van het ensemble hebben zich ten doel gesteld de muziek uit de verschillende stijlperioden zo authentiek mogelijk uit te voeren.

Het ensemble maakte de afgelopen maand een tournee door Amerika. In een recensie over een concert van Quink werd geschreven: "... klonken daar de sacrale klanken van de oude middeleeuwse Lauden, de gezangen die van oudsher werden gezongen in de gewijde ruimten van kerken, kloosters en abdijen. Zó zuiver en zó puur gezongen, dat je zou vermoeden dat de tijd heeft stilgestaan". En in een recensie uit 2011 bij de vorige Amerikaanse tournee van het ensemble: "Het is nauwelijks te geloven dat er maar vier zangers zijn; hun klank is vol, rijk en vol kleur. De gevoelvolle en artistieke frases en de aandacht voor zuiverheid misten nooit doel".

De toegang is gratis en aan de uitgang wordt een collecte gehouden ter bestrijding van de onkosten. Meer informatie over het programma is te vinden op de website www.westerkerkmuziekveenendaal.nl.

advertentie