Meer wijkagenten

8 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Het politieteam van Nijkerk, Barneveld en Scherpenzeel krijgt er vanaf 2015 drie wijkagenten bij, waarmee het totaal in dit team op twintig komt. Dat blijkt uit de nieuwe verdeling van wijkagenten in Oost-Nederland.

In totaal stijgt het aantal wijkagenten in de vijf politieteams op de Veluwe van 80 naar 97. De nieuwe politieregio Oost-Nederland (provincies Gelderland en Overijssel samen) telt straks 629 wijkagenten, een stijging van 214 wijkagenten. ,,De herverdeling is een werkend proces", zegt woordvoerder Rob Luiten van de Nationale Politie. ,,Dat wil zeggen dat de nieuwe verdeling het eindresultaat moet zijn op 1 januari 2015, maar dat per team kan verschillen vanaf wanneer de extra wijkagenten erbij komen."

De nieuwe verdeling is een direct gevolg van de nieuwe organisatie van de Landelijke Politie, waarbij het uitgangspunt is dat er per vijfduizend inwoners één wijkagent actief is. ,De extra wijkagenten komen door een nieuwe verdeling van werkzaamheden uit het huidige personeelsbestand van de politie, dus de herverdeling levert geen extra banen op bij de politie. ,,Kortgezegd houdt de herverdeling een verschuiving van taken in, waarbij het doel is meer blauw op straat te krijgen en minder mensen op de ondersteunende taken", zegt Luiten. Wijkagenten hebben de taak onder meer aangiftes op te nemen, maar worden wijkgericht ook ingezet voor noodhulp, handhaving en opsporing.

Hoe het aantal wijkagenten straks verdeeld is over de drie gemeenten Nijkerk, Barneveld en Scherpenzeel wordt later duidelijk, meldt politiewoordvoerder Ronald van der Leeden. ,,Die verdeling gebeurt in overleg met de verschillende burgemeesters." Gebaseerd op het uitgangspunt één wijkagent per 5.000 inwoners ligt de verdeling tien voor Barneveld (ongeveer 53.000 inwoners), acht voor Nijkerk (ongeveer 40.000 inwoners) en twee voor Scherpenzeel (ongeveer 10.000 inwoners) voor de hand.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie