Voor een pil naar Amersfoort

30 december 2009 om 00:00 Nieuws

De Nijkerkse apotheker Hendrik van der Veen: ,,Het is een verschraling van onze dienstverlening, maar het is helaas noodzakelijk.” Van der Veen betreurt het dat hij dit besluit moet nemen. ,,Al sinds 210 jaar kon je altijd in Nijkerk terecht voor medicijnen. Maar door de ontwikkelingen in de zorg van de laatste jaren kunnen wij niet anders. Per 1 januari moeten de mensen buiten de openingsuren naar de dienstapotheek in Amersfoort. Alle apotheken in de regio Eemland werken daaraan mee. Eigenlijk wilde men dat wij een paar jaar geleden al mee gingen doen, maar dat wilde ik niet. We hebben het zeven jaar langer volgehouden dan andere apotheken in de regio, maar het is niet langer vol te houden.”

Apotheken in weekend en ‘s avonds dicht NIJKERK - De Nijkerkse apotheekvestigingen in Corlaer, Paasbos en het centrum krijgen per 1 januari gewijzigde openingstijden. De belangrijkste wijziging is dat buiten de openingsuren patiënten naar de dienstapotheek in Amersfoort zullen moeten reizen om medicijnen te halen.

door Henk Brinkman

,,Tegen’’

Niet alleen Van der Veen en zijn staf vinden het een slechte maatregel, ook de vele assistentes waren er eigenlijk op tegen. Vanwege de verslechtering van de dienstverlening, maar ook vanwege het verdwijnen van de nachtdiensten. Er verdwijnen ook arbeidsplaatsen bij de Nijkerkse apothekerspraktijk.

Van der Veen zegt dat het besluit komt door het beleid van de overheid en de zorgverzekeraars om de kortingen op medicijnen, die door de farmaceutische industrie aan apothekers werden gegeven, terug te dringen. Die kortingen vormden een belangrijk deel van het inkomen van apothekers. Maar door het zogenoemde preferentiebeleid vergoeden de zorgverzekeraars alleen nog de goedkoopste medicijnen en innen de zorgverzekeraars de kortingen. Daarmee wordt het inkomen van apothekers afgeroomd.

Niet alleen de openingstijden zijn ingeperkt. Van der Veen moest ook snijden in de volgens hem ruimhartige wijze waarop medicijnen werden bezorgd. Er leefde al onrust in Nijkerk, omdat men dacht dat alleen nog medicijnen worden bezorgd bij mensen die ouder zijn dan 80. Van der Veen: ,,Dat klopt niet helemaal. Tot nu toe bezorgden we medicijnen bij iedereen die daarom vroeg. Nu doen we dat alleen nog bij mensen die dat echt nodig hebben. Dat kan ook bij mensen die jonger zijn.”

Openingstijden

Apotheek Corlaer is met ingang van 1 januari 2010 op werkdagen geopend van 8 tot 20 uur en op zaterdag van 8 tot 13 uur. Buiten die uren om moeten de patiënten dus naar de Amersfoortse Dienstapotheek aan de Utrechtseweg 160. Dat is vlakbij de huisartsenpost bij het ziekenhuis Meander, afdeling Lichtenberg.

Apotheek Van der Veen en Apotheek Boekhout zijn op werkdagen geopend van 8 tot 17 uur.

Van der Veen: ,,We hebben de openingstijden wel ruim gehouden, anders zou het voor mensen die een baan hebben wel heel lastig worden om medicijnen te halen. Daarom blijft Apotheek Corlaer op werkdagen open tot acht uur ‘s avonds.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie