Truus de Haan valt op stenen

23 juli 2008 om 00:00 Nieuws

,,Van de negenenveertig mensen die zich aanmeldden, waren er veertig aanwezig. Het was heel gezellig met elkaar en iedereen had een kunstwerk meegebracht. We willen na afloop van de Kunstroute op 27 en 28 september ook weer een bijeenkomst houden om na te praten over de ervaringen. We hebben niet vermoed dat er zoveel beeldend kunstenaars zijn in Hoevelaken en moesten maar afwachten welke disciplines zich zouden voordoen. Over het algemeen zijn het beeldhouwers en schilders. Het meedoen aan zo’n kunstroute geeft zeker een bepaalde druk om aan het werk te gaan. Vooral als er werk is verkocht - en er lege plekken zijn ontstaan - geeft het een stimulans om weer aan de slag te gaan”.

,,Beeldhouwen heeft mijn hart veroverd” HOEVELAKEN - Het aantal aanmeldingen voor de eerste Kunstroute Hoevelaken is boven verwachting. Het was dan ook een gezellige drukte tijdens de kennismakingsavond in Huize Truus de Haan, waar de deelnemers elkaar ontmoetten. De exposanten brachten elk een kunstwerk mee. Truus de Haan heeft in beeldhouwen haar hart verloren. Aanvankelijk kreeg zij les van Coosje van der Plas, volgde workshops bij Cees Verweij en is aangesloten bij de beeldhouwgroep De Plaggenhoef. Zij is een van de organisatoren van de Kunstroute Hoevelaken.

door Anneke Martini

Truus de Haan heeft haar creativiteit van huis uit meegekregen. Opgegroeid op de boerderij was er altijd wel iets ‘te klussen’. Later maakte zij voor haar drie kinderen zelf kleding en maakte als hobby keramische objecten. ,,Het beeldhouwen kwam twaalf jaar geleden letterlijk in beeld. Beeldhouwen heeft mijn hart veroverd, heerlijk jezelf verliezen in het bewerken van een steen”.

Abstract

Deze zomer gaat de Hoevelakense een week in Frankrijk beeldhouwen om nieuwe technieken aan te leren. ,,En om mijzelf te ontwikkelen. Bij De Plaggenhoef hebben wij elke maand een gastdocent waarvan ik ook veel leer en zeker van de abstracte kant van het beeldhouwen. Die kant spreekt mij het meest aan. Het liefst maak ik tuinbeelden uit harde soorten steen zoals serpentijn of springstone. Het is wel grappig dat de titel van een werk vaak meespeelt als men een beeld van mij koopt. Het contact met de mensen vind ik heel leuk en ik kijk vaak ook hoe een beeld bij hen thuis of in de tuin het beste tot zijn recht komt”. Truus exposeert regelmatig met de Plaggenhoefgroep en staat op kunstmarkten in Nieuwegein en De Bilt.

In haar eigen woning en tuin staan uiteraard ook de mooiste sculpturen, zoals de sikkel en de twee tulpvormen uit het doorschijnende witte albast. Deze drie ronde vormen zaagde Truus de Haan uit dezelfde steen. ,,Ik val op het model van een steen en op de kleur ervan. Zonder een vooropgezet plan ga ik die bewerken en onder mijn handen groeit er iets, de ideeën borrelen steeds in mij op”.

Truus de Haan is via haar bridgepartner Minie Schreurs – initiatiefnemer van de Kunstroute – in de organisatie gekomen. Zij was meteen enthousiast en samen, met Marianne Hendriksen en Tineke Burger, vormen zij een gemotiveerd team om dit kunstevenement aan te durven en te realiseren. ,

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie