SC Hoevelaken wint Derby Cup

13 januari 2013 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - Voetbalvereniging sc Hoevelaken heeft zaterdag 12 januari 2013 de eerste editie van de Derby Cup op haar naam geschreven. In een onderling toernooi met teams van Veensche Boys en Terschuurse Boys verzamelden de deelnemende teams van sc Hoevelaken gezamenlijk de meeste punten: 61. Terschuurse Boys (37) werd 'runner-up', terwijl Veensche Boys (23) met de rode lantaarn genoegen moest nemen.

De Derby Cup vond plaats ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van sc Hoevelaken. De jubileumcommissie had daarvoor jeugd-, senioren- en damesteams van Veensche Boys, Terschuurse Boys en Hooglanderveen uitgenodigd, om van zonsopgang tot zonsondergang in onderlinge toernooitjes uit te maken, wie als gehele vereniging zich de 'sterkste' mocht noemen. Helaas moest Hooglanderveen om organisatorische redenen verstek laten gaan, waardoor overige teams van sc Hoevelaken buiten mededinging de opengevallen plaatsen innamen. Dat mocht echter de pret niet drukken. Op een fantastisch mooie dag in de winterstop beleefden ruim 650 regionale voetballers in 76 wedstrijden een prachtige voetbaldag. Na afloop van het toernooi mocht de jubileumcommissie de conclusie trekken, dat het wat dat betreft in de opzet was geslaagd.

Het idee van de Derby Cup was een ingeving uit de zomer van 2011. Op de Duitse televisie werden 'halve' wedstrijden uitgezonden tussen teams uit het Ruhrgebied, die de eerste helft tegen team A speelden en de tweede helft tegen team B. De naam Derby Cup kwam dermate vaak in beeld, dat die uiteindelijk niet meer uit het geheugen was te wissen. Nadenkend over het jubileum van sc Hoevelaken ontstond toen al snel het idee, om een dergelijk toernooi ook in Hoevelaken te organiseren. Welke verenigingen komen dan meer in aanmerking, dan de buren uit Nijkerkerveen en Terschuur. Tegen Veensche Boys en Terschuurse Boys worden al jaren heroïsche gevechten gevoerd, die de mijlpalen inmiddels hebben bereikt. Tegen Veensche Boys speelde Hoevelaken al voor de oorlog, voor het eerst op 26 september 1937, en na de herstart in 1963 op 21 september 1963, waarna de teller in competitieverband opliep naar de 50e streekderby op 26 maart 2006. Tegen Terschuurse Boys vonden al 25 onderlinge competitieduels plaats, beginnende met een 10-0 nederlaag voor Hoevelaken in het najaar van 1963.

Het idee voor de Derby Cup vond direct veel bijval vanuit de Hoevelakense voetbalvereniging. Ook de uitgenodigde buurtverenigingen reageerden enthousiast en daarmee was de organisatie snel geboren. Walter van Bloemendaal van Veensche Boys en Robert Druijff van Terschuurse Boys verdienen de complimenten voor de wijze, waarop zij binnen hun verenigingen de teams enthousiast hebben gemaakt om naar Hoevelaken af te reizen. Ook binnen sc Hoevelaken stonden binnen no-time mensen klaar, om de velden in gereedheid te brengen, hesjes te regelen, de kantine te bemannen, EHBO-mensen te vragen, de scheidsrechters in te delen en erwtensoep te verkopen. De Derby Cup heeft qua organisatie maar weer eens bewezen, dat sc Hoevelaken met haar 50 jonge jaren een springlevende vereniging is.

Aan de Derby Cup is een wisselbeker verbonden. Hoewel je eigenlijk je eigen toernooi niet zou mogen winnen, is die beker in Hoevelaken achter gebleven. De intentie is, om van de Derby Cup, op welke wijze dan ook, een traditie te maken. Na de Derby Cup editie in 2013 zal er met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijk ook in de winterstop van 2014 een editie van dit toernooi worden georganiseerd. Want wanneer één ding duidelijk is geworden, dan is het wel, dat de winterstop een uitgelezen moment is, om met de regionale teams op deze wijze de strijd aan te gaan.

Naast de Derby Cup staan er in 2013 nog meer jubileumactiviteiten op het programma. De eerste is op vrijdag 22 maart, wanneer er een penaltybokaal wordt georganiseerd, met aansluitend in het clubhuis een kantinequiz. Op 1 april, Tweede Paasdag, organiseert de jubileumcommissie een fietstocht in en rond Hoevelaken, langs aan de voetbalclub gerelateerde plaatsen. De jeugd komt aan haar trekken op vrijdag 10 mei, met een zeskampachtige jeugddag. Op woensdag 15 mei is er een receptie, waar negen leden van het eerste uur gehuldigd worden vanwege hun vijftigjarige lidmaatschap. Tevens wordt op die dag het jubileumboek gepresenteerd, waaraan ongeveer negen jaar is gewerkt. Een grote feestavond wordt op zaterdag 18 mei in De Haen gehouden.

Naast sc Hoevelaken bestaan ook Tennisclub Weldam en Korfbalvereniging Telstar 50 jaar. De drie jubilarissen organiseren op zaterdag 22 juni 2013 gezamenlijk een dag, waarop 'Beweeg en Beleef' centraal staat. Deze dag maakt tevens deel uit van Nijkerk 600.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie