Dit jaar geen extra 5% huurverhoging

24 april 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK -Woningstichting Nijkerk heeft besloten om dit jaar nog geen 5% extra huurverhoging te vragen aan huurders met een gezinsinkomen boven de € 43.000,-. Ook deze huurders krijgen de gemiddelde huurverhoging van 2,3%. De reden hiervoor is dat de wet die nodig is voor de extra huurverhoging, nog niet definitief is en er nog aanpassingen nodig zijn. Daardoor is het voor WSN niet haalbaar dit voor 1 juli in te voeren.

De overheid is bezig een Wetsvoorstel inkomensafhankelijke huurverhoging voor inkomens hoger dan €43.000,- voor te bereiden. Hierin staat dat de overheid per 1 juli 2012 een inkomensafhankelijke huurverhoging mogelijk wil maken voor mensen met hogere inkomens.Huurders met een (gezamenlijk) inkomen boven € 43.000 kunnen daardoor te maken krijgen met maximaal 5% extra huurverhoging. Dit zou een maximale huurverhoging betekenen van 7,3% (2,3% + 5%) voor die huishoudens. Omdat het wetsvoorstel nog niet definitief is, kan Woningstichting Nijkerk de betrokken huurders hierover niet tijdig informeren en de benodigde huuraanzegging (dat is de officiële aankondiging van de huurverhoging) versturen. Dat moet namelijk voor 1 mei gebeuren. Daarom voert WSN dit jaar geen extra huurverhoging door voor huishoudens met een gezamenlijk inkomen boven de € 43.000,-. Als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd, bekijkt de woningstichting voor 2013 opnieuw welke extra huurverhoging ze gaat doorvoeren.

Doorstroming bevorderen

Met de inkomensafhankelijke huurverhoging hoopt de overheid enerzijds de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Anderzijds geeft het corporaties de mogelijkheid extra inkomsten te generen voor de heffing voor de huurtoeslag, die zij vanaf 2014 moeten betalen. Woningstichting Nijkerk wilde 5% extra huurverhoging vragen om extra financiële middelen te generen voor onze investeringen in onder meer nieuwbouw en om de heffing op de huurtoeslag te kunnen betalen. Landelijk heeft circa 20 procent van de huurders een inkomen boven de € 43.000,- en Woningstichting Nijkerk verwacht dat dit voor Nijkerk niet anders is.

Woningstichting Nijkerk vindt het jammer dat er nog geen duidelijkheid is, maar vindt dat haar huurders hiervan niet de dupe hoeven te worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie