Fraude bij gaarkeukens in Israël

24 april 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Vorige week werd bekend dat in Israël tien medewerkers van de gaarkeuken Hazon Yeshaya in Jeruzalem zijn aangehouden door de politie. Zij worden verdacht van een miljoenenfraude, verduistering en witwassen van hulpgeld. De zaak raakt ook Nederland. De organisatie Christenen voor Israël, gevestigd in Nijkerk, steunt Hazon Yeshaya ook met maandelijks 19.000 euro aan giften. Ook werkten tientallen Nederlanders in de loop der jaren als vrijwilliger voor de organisatie.

Bij Christenen voor Israël is men geschrokken van de berichten uit Jeruzalem. Woordvoerder André Groenewegen gaf vorige week te kennen dat zijn organisatie onmiddellijk na het nieuws de steunverlening aan Hazon Yeshaya heeft stopgezet. Dat leidde naast instemming ook tot kritiek. Groenewegen: ,,Het is natuurlijk rampzalig wat er gebeurt. We zoeken nu hard naar mogelijkheden om het geld elders in Israël in te zetten. Het gaat ons om het hoofddoel om de armen in Israël een maaltijd te geven. Daar zijn de gaarkeukens ook voor. Het wrange is dat het meestal om arme ouderen gaat, die de Holocaust hebben overleefd. We onderzoeken nu de mogelijkheden voor samenwerking met een andere organisatie, waar net alleen maaltijden voor ouderen worden verzorgd, maar ook voor kansarme jongeren.''

Groenewegen wil uitzoeken hoe het precis zit. ,,Ik vermoed dat de maaltijden die door ons werden betaald van een ander verdeelpunt afkomstig waren en dat er dus geen Nederlands geld in verkeerde zakken is verdwenen, maar dat zeg ik wel met een paar slagen om de arm. Hazon Yeshaya is een heel grote organisatie en CvI is maar een kleine sponsor, vergeleken met de grote vooral Amerikaanse geldschieters.

advertentie
advertentie