Slipjacht Hoevelaken startklaar

16 januari 2012 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - Hoevelaken mag zich verheugen in een terugkerend evenement, de Slipjacht Hoevelaken. Dit winterevenement heeft een vaste plek gevonden op de laatste zaterdag in januari.

Een slipjacht in Nederland is een sportieve gebeurtenis, waaraan zowel ruiters als toeschouwers veel plezier beleven. In tegenstelling tot Engeland wordt hier niet op een vos gejaagd, maar op een lap stof (slip), die naar een vos ruikt. Op deze manier wordt de vossenjacht nagebootst. Verdeeld over drie verschillende runs jagen ruiters en honden achter een sleepspoor dat sliptrekkers door de landerijen hebben getrokken. Na afloop van de derde run worden de honden beloond met een koeienpens.

Kijkplekken zijn er voldoende. In Hoevelaken, bij het vertrek en aankomt achter Rabo Vastgoedgroep, langs weilanden en tussen de tweede en derde run tijdens de sherrystop in Terschuur. Hier, op het erf van boer Van den Berg, wordt het gevoel van saamhorigheid intens ervaren. Alle deelnemers zijn van de partij: ruiters, sliptrekkers, routebewakers en toeschouwers leren elkaar nader kennen. Daarbij doen zij zich tegoed aan erwtensoep en een borrel, want de temperatuur stijgt doorgaans nauwelijks boven nul uit.

Belangstellenden die de jacht willen volgen kunnen zich op 28 januari om 12.30 uur aanmelden voor de (gratis) fietstocht, die vanuit de organisatie begeleidt wordt. Vanuit de auto is de jacht ook te volgen, maar gezien de verwachte drukte en de smalle wegen, wordt dringend geadviseerd om de veel gezondere fiets te pakken.

De Slipjacht Hoevelaken wordt mogelijk gemaakt dankzij de inzet van een hechte groep van 50 vrijwilligers, bestaande uit een slagvaardig bestuur, mensen die de hekken van landerijen open en dichtmaken, sliptrekkers, wegafzetters en de dames van de sherrystop. Daarnaast is dank verschuldigd aan sponsoren en natuurlijk aan de boeren. Ongeveer tachtig boeren en landeigenaren in Hoevelaken, Stoutenburg, Achterveld, Terschuur en Nijkerkerveen geven ieder jaar weer hun fiat aan de Slipjacht. Zij werken eraan mee dat ruiters en meute hun land als jachtgebied gebruiken.

Als door de weersomstandigheden de jacht niet kan doorgaan, wordt het verplaatst naar zaterdag 3 maart 2012!

Website: www.slipjachthoevelaken.nl (in ontwikkeling).

PROGRAMMA SLIPJACHT:

12.00 uur Ontvangst jachtruiters en genodigden in Pannenkoekenbakkerij de Gillende Keukenmeid

12.50 uur Aankomst jachtruiters en honden bij Rabo Vastgoedgroep

12.55 uur Jachthoornblazers, ontvangst genodigden, sprekers en Stirrup Cup

13.15 uur Vertrek naar 1e run

13.30 uur Start 1e run Koedijkerweg

14.05 uur Start 2e run Emelaarseweg

14.30 uur Sherrystop ,,Groot Westenveld''

15.15 uur Start 3e run boerderij Overbeek Terschuur

15.55 uur Einde 3e run met kill achter De Foep, of (door weersomstandigheden) bij kruising Oosterdorpsstraat/Klaarwater

16.00 uur Corps des Sonneurs en afterhunt in De Foep

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie