Afbeelding
Aalt Guliker

Gelijkspel in extremis tegen koploper voor Flevo heren

30 januari 2023 om 08:16 Waterpolo

NIJKERK Het eerste herenteam van zwem- en waterpolovereniging Flevo ontving zaterdag de leider in de competitie, Proteus H1. Eerder in het seizoen werd er al een heetgebakerde wedstrijd gespeeld tegen Proteus in het Twellose ‘warmste bad van de regio’. Die wedstrijd had een eindstand van 11-11. Dat waren toen de eerste competitiepunten die Proteus liet liggen, na een zeer sterke seizoenstart. 

Na de jaarwisseling waren de kaarten opnieuw geschud: Proteus was nog steeds leider in de competitie, maar voelde de hete adem van Piranha H1 en De Woelwaters H1 in de nek; De mannen van Flevo leken al zeker van plaats vier in de competitie. Dat realiseerden de mannen van Flevo zich ook in de voorbereiding: het streven was om de emoties in de kleedkamer te laten en Proteus hard te laten werken voor het kampioenschap. 

Vanaf de eerste periode ging dit volgens plan. Ingmar Loos, normaal gesproken de basis van Flevo’s sterke verdediging, zag zijn kans schoon om na een uitsluiting de bal langs de doelman van Proteus te tateren. Mark Stolk volgde zijn voorbeeld enkele minuten later, wederom bij een uitsluiting. Op dezelfde manier profiteerden de mannen van Proteus van twee uitsluitingen aan de kant van Flevo. Eindstand van de eerste periode: 2-2. 

De uitsluitingen uit de eerste perioden lijken niet overeen te komen met het voorgenomen plan om emotie uit het spel te laten. In de rust was de ervaring van de mannen van Flevo het omgekeerde: de uitsluitingen, waarvan enkele terecht, maar vele ook het resultaat van een overijverige arbitrage, brachten juist de emoties in het spel. Zo ook in de tweede periode. Die startte met twee goals van Flevo (Stolk en Wiersma) en een goal voor Proteus. In het vervolg van de tweede periode liet de scheidsrechtersfluit zich veelvuldig klinken. Daarop een eindstand van de tweede periode van 4-5, het saldo aan uitsluitingen stond op negen. 

De wedstrijd leek in de tweede helft beide kanten op te kunnen vallen. Hoewel Proteus telkens één of twee doelpunten voor bleef staan, bleven de mannen van Flevo bij. Het spannendste deel van de wedstrijd, periode vier, ving aan met een achterstand van twee punten van de thuisploeg (5-7). In de vierde periode leek Proteus de wedstrijd te beslissen met een snelle goal na opnieuw een uitsluiting. Deze uitsluitingen bleven doorgaan in de rest van de periode, maar de mannen van Flevo leken daar beter gebruik van te maken dan de bezoekers. Met nog een halve minuut op de klok was de stand 8-8. 

De emoties, niet alleen van de ploegen maar ook van het Nijkerkse publiek, liepen hoog op. Bij iedere beweging of pass en bij ieder fluitsignaal liet men van zich horen. Daarbij moesten ook de bedienden van het scorebord het verduren van publiek en scheidsrechter. Onder deze druk werd Mark Stolk voor de derde maal het bad uit gestuurd, zoals gewoonlijk voor 20 seconden. Het publiek telde de seconden mee. De bal ging in de laatste seconden naar de linkerhoek van het veld met uiteindelijk een schot van Proteus: 8-9. De bezoekers zagen de titel weer binnen handbereik komen, heel Nijkerk baalde hoorbaar.

PENALTY Met nog 15 seconden op de klok leek het over en uit. Flevo gaf zelfs nog een vrije bal weg dichtbij het doel van Proteus. Omdat de vrije bal niet op tijd genomen werd, er werd begrijpelijkerwijs tijd gerekt, kreeg Flevo de vrije bal terug. In het gedrang kregen de spelers van Flevo niet de ruimte om een vrije bal te nemen. Het handboek van de KNZB leert dat dat nu juist een penalty oplevert voor de ploeg die gehinderd werd bij de vrije bal. De druk op deze penalty was ongeëvenaard. Uit de gelederen van Flevo was er één gegadigde om deze te nemen: Patrick Zwart, overgekomen vanuit het tweede team van Flevo, legde aan. Vanaf de vijfmeterlijn schoot Zwart de bal kiezelhard rechts langs de keeper (9-9). Het is een wonder dat de tribune en het systeemplafond van het Jaap van der Krol Bad dat gejuich van het publiek overleefde.
Eindstand van de uitsluitingen: 21 stuks.

Volgende week gaan de mannen van Flevo met dezelfde strijdlust door, ditmaal in Losser. Om 18.20 uur is iedere supporter welkom, de toegang is gratis. 

Doelpunten Flevo: Mark Stolk (5), Jelle Wiersma, Ingmar Loos, Wouter Haandrikman en Patrick Zwart (1).

Jelle Wiersma
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie