Bas van de Grootevheen is zijn tegenstrever uit Lelystad te snel af, maar het levert geen treffer op.
Bas van de Grootevheen is zijn tegenstrever uit Lelystad te snel af, maar het levert geen treffer op. Kees van den Heuvel

Veensche Boys op zoek naar balans

Voetbal

NIJKERKERVEEN ,,Veensche Boys is een ploeg die absoluut goed kan voetballen, maar toch denk ik dat wij vandaag beter waren", zei de trainer van Batavia'90 Michel van Oostrum zaterdag. Met de 1-4 overwinning was hij dan ook uitermate tevreden. Erik Assink kwam min of meer tot dezelfde conclusie: ,,We hadden ze meer pijn kunnen doen, maar uiteindelijk scoren wij te weinig en geven we hen te makkelijk de doelpunten."

Rob Schoon

Dat zijn nu juist twee facetten van het voetbal die erg belangrijk zijn, vindt ook aanvoerder Bas van de Grootevheen. ,,Sommige fases van de wedstrijd spelen we echt heel goed, maar we hebben gewoon te veel moeite om te scoren. En ook achterin geven we echt te veel weg, waar een ploegen als Batavia'90 optimaal van profiteert. En omdat het één met het ander te maken heeft, kan je wel spreken van een onbalans, of eigenlijk een ongelukkige balans."

[INZET] Een absolute verbetering ten opzichte van het duel tegen De Merino's was dat Veensche Boys vol overgave en met veel inzet speelde. ,,We begonnen heel sterk en hadden de voorsprong toen echt verdiend. De winst van zaterdag, voor zover je daar van kan spreken, zit er toch vooral in dat we nu als ploeg hebben gestreden. Wat dat betreft hebben we laten zien dat het duel in Veenendaal een absolute off-day was. De verbetering was er al wel, maar als we een beetje bovenin mee willen doen, moet het allemaal echt een stuk beter."

Van de Grootevheen beseft dat er wellicht geduld nodig is, omdat de selectie in de zomer enkele ervaren spelers kwijtraakte. ,,Met het vertrek van nogal wat ervaren spelers, verloren we ook duidelijk kwaliteit. Dat kan deze groep wel oppakken, maar dat kan best even duren, want we hebben nu een erg jonge ploeg. En een jonge ploeg speelt doorgaans ook wisselvallig. Ik geloof er in dat er veel rek en groei in deze groep zit, maar ik ben wel zo ongeduldig dat het wat mij betreft niet snel genoeg kan gaan. Dat we onderin belanden, denk ik echt niet, maar ik hoop eigenlijk dat we de grauwe middenmoot voor kunnen blijven. We moeten blijven proberen om tot het einde van het seizoen ergens om te spelen, want voetbal is leuker als het ergens om gaat."

[EFFECTIVITEIT] Tegen Batavia'90 kreeg Veensche Boys na een uitstekend begin een lesje in effectiviteit. ,,Een prima begin met goed kansen, maar helaas geen doelpunt. Zij deden dat een stuk beter, want van de vijf kansen schieten zij er drie in. Dan sta je na een klein half uur op 0-3 en zakt de moed je even in de schoenen. We herstelden ons echter goed van de tegenslag en de 1-3 van Nico van den Brom gaf ons vertrouwen voor de tweede helft." Het leidde tot een nieuw offensief van de Boys in de tweede helft. ,,En weer met enkele goed mogelijkheden en kansen. Bijvoorbeeld Nico van den Brom die de bal er net niet in krijgt, maar ook mijn schot waar hun keeper net voor ligt. Tja, het zit op zulke momenten ook net even niet mee, want bij de 2-3 had het nog spannend kunnen worden."

De dadendrang van Veensche Boys werd gestopt door de 1-4 van Batavia'90, waarbij de aanvaller wel erg vrij kon intikken. ,,Zoals ik al zei, verdedigend geven we nog te veel weg en daar profiteren tegenstanders van. En zelf profiteren we niet van de kansen die wij krijgen. En na die 1-4 was het wel beslist. Batavia'90 heeft gewoon een goede ploeg, die het duel dan geroutineerd uitspeelt. Deze ploeg wint natuurlijk niets zomaar de eerste periodetitel, al had ik liever gehad dat dit niet tegen ons gebeurde."

[OVERTUIGING] Bas van de Grootevheen heeft ondanks de mindere resultaten van de laatste wedstrijden nog volop strijdlust. ,,Het rijtje Unicum, De Merino's en Batavia'90 levert één schamel punt op. Tegen Unicum hadden we meer moeten pakken, bij De Merino's was het een drama en nu zag je toch duidelijk verbetering. En dan klinkt het afgezaagd, maar we moeten simpelweg verder werken aan verbetering. En alle duels met volop passie en inzet aangaan. Dat we daarbij als team moeten opereren spreekt voor zich. Als de verdediging de ballen tegenhoudt of de aanval de ballen scoort, maak je het elkaar makkelijker en daar draait een teamsport om. Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat we nog veel beter kunnen worden."

advertentie