Evelien was nog net geen drie toen ze als kleuter bij juf Els op gymles kwam. ,,Ik weet zelfs nog het dansje wat we doen deden. In 1977 ben ik lid geworden. Mijn moeder had vroeger geturnd voordat ze in Nijkerk kwam wonen. Op mijn zevende werd zij gevraagd als bestuurslid van de vereniging en ik raakte hierdoor toch anders betrokken. Het heeft de band met Excelsior voor mij ook versterkt, omdat ik achter de schermen de organisatie meemaakte.”  

Om haar vrije oefening beter te maken, werd haar geadviseerd om op jazzdansles te gaan bij Co Schüssler, een Excelsior-icoon.  ,,Ik zie Co nog steeds wel eens voor me, dan kwam ze aanlopen met grote tassen en dat vond ik zo raar. Maar toen ik zelf leiding werd, liep ik zelf met tassen te sjouwen. Na de kleutergym ben ik op les gegaan bij Will Roest, wat ook een icoon is binnen de vereniging en daarna kwam ik in de selectie.” 

ASSISTENT Toen ze ouder werd, werd Evelien gevraagd als assistent voor de turnlessen van Will. ,,Vanaf mijn twaalfde heb ik geassisteerd tijdens de lessen. Toen ik 16 was stopte ik zelf met turnen. In 1992 was er nog maar één meisje over van de selectiegroep. Ik kreeg de vraag vanuit de vereniging om een eigen selectiegroep op te starten.” Als trainster van de selectiegroep haalde ze potentiële leden uit de recreatieve turngroepen. ,,Vaak zijn dat kinderen vanaf een jaar of zeven. Het ligt er maar net aan hoe een talent zich ontwikkelt. Je kunt aan de houding en de bouw van iemand vaak al zien of het een turnster is. Zodra ik een talent had gevonden, ben ik gaan kijken wat een kind kan en hoe snel ze aanwijzingen oppikten en wat ze er vervolgens mee deden.” 


Evelien Vastenburg


Evelien Vastenburg

Als je er geen plezier aan beleeft, is je prestatie ook minder goed.

Op een gegeven moment kwamen er zelfs groepen tussen de recreatiegroepen en de selectie in, voor kinderen met potentieel talent. ,,Hierdoor konden kinderen meer uitdaging krijgen in de lessen en aan wedstrijden meedoen, maar ook sneller doorstromen als ze dit wilden.” Het belangrijkste in de begeleiding vindt Evelien dat een kind plezier houdt in het turnen. ,,Als je er geen plezier aan beleeft, is je prestatie ook minder goed.” 

SUCCES Haar selectiegroep heeft veel succes gehad. Zo konden de leerlingen al snel meedoen aan regionale wedstrijden. ,,We hebben regelmatig de eerste drie plaatsen op wedstrijden bezet gehouden en zijn ook regiokampioen geworden. We hebben zelfs meisjes in de derde divisie gehad. Iets wat echt goed is voor een club die maar een paar uurtjes per week in gymzalen en sporthallen traint.”  

Haar selectiegroepen deden vooral mee aan district- en regiowedstrijden. ,,Hoe hoger je komt in de klassering, hoe verder weg je gaat. Een hoogtepunt is dat ik een meisje op het NK heb gehad in 2008. Ik heb ook verschillende turnsters in de 3e divisie gekregen.” De vele medailles die ze heeft gewonnen met de turnsters zijn voor Evelien heel waardevol. ,,Wat ik ook belangrijk vind, is dat een kind zich ontwikkelt. Een turnsters hoeft niet persé alleen maar succesvol te zijn om medailles, dat is vaak ook een momentopname. Als een kind zich ontwikkelt en op het toppunt van haar kunnen komt is dat al heel succesvol. Daar was ik als juf dan net zo trots op, als op een medaille.” 

De selectie had ook een groot aandeel tijdens haar trouwdag. ,,Ze mochten vooraan staan op het moment dat wij de kus gaven. Ze stonden ons met bogen op te wachten bij het stadhuis en bekogelden ons met rijst toen we uit de kerk kwamen. Hilarisch vonden ze dat. En vervolgens zijn we ook nog op de foto in de gymzaal met ze geweest.”  


Evelien Vastenburg

ACCOMMODATIE Het hebben van een eigen accommodatie is al een jarenlange wens van Excelsior, dat over vier jaar al honderd jaar bestaat. ,,We zijn drie jaar geleden nog intensief bezig geweest om een eigen accommodatie te krijgen, maar dit blijft moeilijk, ondanks het feit dat we een grote vereniging zijn. Het grootste deel van onze leden bestaat uit kinderen en dat maakt het ook moeilijk om een eigen plek te krijgen. Volwassenen zijn namelijk veel sneller in te zetten voor de exploitatie van een eigen accommodatie. Toch blijft het een grote droom, ik hoop dat ik een eigen accommodatie nog mee mag maken.”

Het verenigingsgevoel bestaat dus nog steeds, dat is mooi om mee te maken.

JONGERE GROEPEN Evelien begon met het lesgeven aan de hele selectie, maar ging zich op een gegeven moment concentreren op de jongere groepen. ,,De laatste 10 jaar heb ik samen met Marieke Duits les gegeven. Zij nam de oudere meiden van de selectie voor haar rekening. Ik heb haar nog als klein meisje op de groep gehad. Er zijn meerdere turnsters die ik zelf les heb gegeven die nu zelf ook les geven of in het bestuur zitten. Het verenigingsgevoel bestaat dus nog steeds, dat is mooi om mee te maken.” 

VADERS Als kind deed ze al graag mee aan de uitvoeringen van Excelsior, die ze ‘de kers op de taart’ noemt. ,,Ik heb met de meiden vaak opgetreden op het Plein. Ook herinner ik me nog een bijzondere gebeurtenis toen we een optreden mochten verzorgen op 5 mei voor oud-verzetstrijders. Vorig jaar hebben we ons 95-jarig bestaan gevierd met een jubileumuitvoering.” Waar ze in de afgelopen jaren erg van genoten heeft, zijn de uitvoeringen met de vaders. ,,Toen we met de selectie naar het Turngala gingen, waren er wat vaders mee die genoten van de uitvoering. Ik zei toen heel bravourig dat zij onze volgende uitvoering aan de beurt zouden zijn. Om de vijf jaar hebben we een jubileumuitvoering van Excelsior en ik heb nu vier keer een optreden georganiseerd met vaders van turnsters. Ze trainen vaak een week of tien mee en dan doen ze mee,  samen met de selectie met het optreden. Het resultaat is altijd hilarisch en het succes van de avond. De vaders kunnen dan helemaal los gaan. We hebben de Schotse mannen,  Zusters, Macho's en Moeders gehad. Voor de leerlingen was het ook leuk om dit met hun vader te mogen doen. Ze konden in vol ornaat in een jurk de zaal binnen komen lopen, met opgevulde bh’s. Het mooie is dat mijn eigen vader en zoon ook hebben meegedaan.”  


Evelien Vastenburg


Evelien Vastenburg

Ze konden in vol ornaat in een jurk de zaal binnen komen lopen, met opgevulde bh’s.

NIJNTJE Evelien stopt met de selectiegroepen, maar blijft wel lesgeven. Al vijf jaar geeft ze Ouder- en Kindgym. ,,Het is heel leuk om te doen. Ik heb een nieuwe liefde gevonden die ik erg graag een podium wil geven: het ‘nijntje Beweegdiploma’. Om dit diploma te behalen is een kind met alle basisvormen van bewegen bezig, op speelse manier. Dit is zo goed voor de ontwikkeling van het jonge kind.” 

De KNGU heeft twee nijntje Beweegdiploma’s gemaakt, met een lessenplan. ,,Het idee is dat elk kind voor ze op zwemles gaan hun Beweegdiploma halen. Het is goed voor de ontwikkeling van de hersenen, bewegen helpt een kind beter te concentreren. Doordat je zoveel aan de basiselementen doet, leg je een goede basis voor een kind.” Ze is zó enthousiast dat ze het nijntje Beweegdiploma verder wil uitdragen binnen de gemeente en daarom andere keuzes moet maken. ,,Mijn opvolgster Eefje is een oud-turnster die mij jarenlang al heeft geassisteerd. Ik kan het voor mijn gevoel nu loslaten. Ik kan mij nu volledig concentreren op het nijntje Beweegdiploma, zodat het landelijk goed wordt ontvangen. Ik hoop het ook proeflessen aan te kunnen gaan bieden op basisscholen of peuterspeelzalen om kinderen kennis te laten maken met het Beweegdiploma. Het Beweegdiploma wordt ook aangeboden door mijn collega Elles bij de kleutergym, met wie ik nauw samenwerk." Mensen die geïnteresseerd zijn kunnen contact opnemen via nijntjebeweegdiploma@ngvexcelsior.nl. 

Onlangs heeft de Nijkerkse trainster afscheid genomen van haar selectiegroepen. ,,Het heeft mij zo geraakt dat leerlingen zoveel persoonlijke boodschappen en cadeautjes voor mij hadden. In hun verhalen komt vaak terug dat ik veel voor hen heb betekent. Er zijn zoveel lieve dingen geschreven. Ik wil ook Debby Gijsbertsen van het bestuur bedanken die mij in dit proces geholpen heeft de nieuwe stap te maken binnen de vereniging", besluit ze. 

Door Maranke Pater 

Evelien Vastenburg
Foto: Evelien Vastenburg
De groep waarvan ik afscheid genomen heb.
Evelien Vastenburg
Foto: Evelien Vastenburg
Onze meest recente selectiegroep samen met mijn collega Marieke Duits (heb ik zelf ook nog als turnster les mogen geven).
Evelien Vastenburg
Foto: Evelien Vastenburg
Vroeger werd er elk jaar bij het zwembad een optreden gedaan en wij traden daar als Excelsior ook op. Hier ben ik zelf in actie.
Evelien Vastenburg
Foto: Evelien Vastenburg
Evelien Vastenburg
Foto: Evelien Vastenburg
Dit was mijn eerste groep waarmee ik als juf naar wedstrijden ging.
Evelien Vastenburg
Foto: Evelien Vastenburg
Hier ontstond de traditie om met de vaders van de turnsters van de selectie op te treden tijdens de jubileumuitvoeringen van Excelsior. In het midden onderin staat ook nog mijn vader. Inmiddels hebben we al 4 uitvoeringen met de vaders gedaan (om de 5 jaar is er een jubileumuitvoering waar ik ook vaak in de commissie zit om te organiseren) Zij zijn geweest als Macho’s, zusters, Schotten en Moeders.
Evelien Vastenburg
Foto: Evelien Vastenburg
Foto van toen ik als jong meisje al bij Excelsior zat. Hier tijdens de wandeltocht.
Evelien Vastenburg
Foto: Evelien Vastenburg
Evelien Vastenburg
Foto: Evelien Vastenburg
Evelien Vastenburg
Foto: Evelien Vastenburg
Foto van de openingsact die ik samen met mijn collega maakte.
Evelien Vastenburg
Foto: Evelien Vastenburg
Ook nog zelf wat turnen een paar jaar geleden. Hier met mijn zoon die ook meedeed met de vaders tijdens de uitvoering.
Evelien Vastenburg
Foto: Evelien Vastenburg
Evelien Vastenburg
Foto: Evelien Vastenburg