(Archieffoto ter illustratie).
(Archieffoto ter illustratie). Pixabay

Onderzoek naar veertig hectare zonnevelden en twee windturbines langs A28

14 september 2021 om 17:30 Natuur en milieu

NIJKERK De gemeente Nijkerk start met een onderzoek naar de gevolgen voor natuur en milieu in zoekgebieden voor duurzame energie in het gebied rond rijksweg A28.

Wijnand Kooijmans

Het gaat om de aanleg van maximaal veertig hectare aan zonnevelden, minimaal twee windturbines, een 150 KV onderstation en grootschalige energieopslag. De zonnevelden zijn gepland langs het westelijk deel direct langs de A28 en ten zuiden van de Bunschoterweg. Het gaat verder om twee zoekgebieden langs de rijksweg waar minimaal twee windmolens kunnen worden geplaatst. Gekeken wordt naar de mogelijkheden of zonnepanelen kunnen worden geplaatst op de geluidswal en de reststroken oostelijk langs de A28 en of energiebesparing en duurzame opwek mogelijk is op de bedrijfsterreinen langs de A28.

RES De zonnepanelen en de windmolens leveren een belangrijk aandeel in de realisering van het Nijkerkse deel van de regionale energie strategie (RES). De opgave voor het 150 KV onderstation en de energiebesparing vloeit voort uit de noodzaak om het netwerk aan elektriciteit robuuster en toekomstbestendig te maken. Dit geldt voor zowel de levering van elektriciteit, met name door de groei van bedrijven en woningen in Nijkerk en de regio als terug levering door duurzame opwek van elektriciteit door met name zonnepanelen en windturbines.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


De zonnevelden zijn gepland langs het westelijk deel direct langs de A28 en ten zuiden van de Bunschoterweg. Het gaat verder om twee zoekgebieden langs de rijksweg waar minimaal twee windmolens kunnen worden geplaatst - Foto: Gemeente Nijkerk

Met de omwonenden van het zoekgebied zijn al gesprekken gevoerd. Eind maart zijn daarnaast ruim 260 bedrijven uitgenodigd om met de gemeente in gesprek te gaan over hun ideeën en wensen om het eigen bedrijf en het bedrijfsterrein te verduurzamen en de duurzame opwek langs de A28. De bedrijven is een energiescan aangeboden. Met ongeveer zestig bedrijven heeft een eerste gesprek plaatsgevonden.

MER In de zogenoemde milieueffectrapportage (MER) wordt gekeken naar onder meer de hoogte, het geluid en de externe veiligheid. Op basis daarvan kan worden besloten hoe en of het plan kan worden voortgezet.
Het plan moet door de gemeenteraad worden vastgesteld maar de gemeente legt het eerst ter inzage om eventuele reacties van inwoners en bedrijven te kunnen verwerken in het uiteindelijke voorstel.

Volgens wethouder Harke Dijksterhuis is er op dit moment nog ruimte voor het indienen van kleinschalige projecten als het gaat om het opwekken van energie. Grootschalige projecten, zoals aan de Buntwal in Nijkerkerveen, zijn even niet aan de orde. Indien de plannen door kunnen gaan voldoet Nijkerk in belangrijke mate aan de opgave uit de regionale energiescan. De komst van zonnepanelen op daken is hierbij ook een belangrijk onderdeel als het gaat om het halen van deze doelstelling en ook dat krijgt de aandacht van de gemeente.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie