In het gebied Het Spaanse Leger wordt een compleet nieuwe woonwijk gerealiseerd.
In het gebied Het Spaanse Leger wordt een compleet nieuwe woonwijk gerealiseerd. Wijnand Kooijmans

Nijkerk tekent woondeal met regio Amersfoort: 23.000 nieuwe woningen tot 2030

30 juni 2021 om 11:00 Nieuwbouw

NIJKERK Nijkerk ondertekent 14 juli een convenant met de andere gemeenten binnen de regio Amersfoort over de bouw van 23.000 woningen tot 2030. De bijdrage van Nijkerk bestaat uit onder meer versnelde woningbouw in het gebied Havenkom.

De deelnemende gemeenten zijn behalve Nijkerk, Amersfoort, Baarn, Barneveld, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg. De afspraken maken onderdeel uit van de woondeal die wordt gesloten met het ministerie van binnenlandse zaken. Formeel moet de minister nog wel instemmen met de afspraken. De woondeal moet ervoor zorgen dat het functioneren van de woningmarkt in de regio Amersfoort structureel verbetert. Ook moeten er sneller betaalbare woningen worden gebouwd met oog voor circulariteit, groen en duurzaamheid. Ook wordt ingezet op verbetering van de leefbaarheid.

OPGAVE Nijkerk gaat de komende jaren uit van de bouw van 250 woningen per jaar, waarvan 35 procent in de sociale sector. Volgens wethouder Harke Dijksterhuis is het al een hele opgave om dat aantal en percentage te halen. Alle afspraken binnen de woondeal passen binnen het bestaande beleid van de gemeente Nijkerk. Daaraan wordt niet getornd. Alle fracties in de gemeenteraad van Nijkerk hebben uitgesproken zelf de regie te willen voeren als het gaat om het aantal woningen en de plek waar deze moeten komen.

VERKEER Er moeten, zo is opgenomen in de woondeal, niet alleen voldoende woningen worden bijgebouwd, een belangrijk deel van deze woningen moet goed betaalbaar zijn. Het tijdig opleveren van al deze woningen vraagt een flinke inspanning, zo wordt beseft. Meer behoefte aan woningen leidt tot meer inwoners en dat betekent ook meer behoefte aan een goede verkeersafwikkeling. Het bouwen van meer woningen gaat daarom hand in hand met werken aan een goede bereikbaarheid van de stedelijke gebieden en vitale kernen. Per spoor, openbaar vervoer, auto en fiets. Binnen de regio is de auto nog het belangrijkste vervoersmiddel. Daarom wordt gewerkt aan een cultuurverandering in vervoer door betere voorzieningen voor openbaar vervoer en de fiets te realiseren. Het CDA Nijkerk pleit nog steeds voor een extra NS-station in Corlaer.

Er zijn de komende jaren meer woningen nodig voor groepen die extra aandacht verdienen. Bijvoorbeeld jongeren die uitstromen uit de jeugdzorg en maatschappelijke opvang en woningen voor kwetsbare ouderen, daklozen, bewoners van woonwagens en standplaatsen en statushouders.

SNELLER BOUWEN Nijkerk heeft een aantal onderwerpen specifiek in de woondeal opgenomen. Dat is allereerst de Havenkom. Verwacht wordt dat hier versneld gebouwd kan worden. Andere locaties waar mogelijk versneld gebouwd kan worden zijn de derde fase van Doornsteeg, Middelaar Oost, het derde deelplan Nijkerkerveen en inbreidingsprojecten rondom het station. Deze locaties kan Nijkerk op eigen kracht realiseren. Verder zijn afspraken gemaakt voor verbetering van de binnenstedelijke infrastructuur en vitalisering van de wijk Paasbos. In de woondeal worden ook afspraken genoemd die betrekking hebben op het verbeteren van de woningmarkt. Ook deze kunnen relevant zijn voor Nijkerk.

Door Wijnand Kooijmans

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie