Gemeenteraad blijft bidden

2 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Rob Ruitenberg van PRO21 presenteerde het voorstel om het ambtsgebed te vervangen vanaf de katheder (‘de kansel’ volgens burgemeester Gerard Renkema). Hij benadrukte dat het niet om een politiek voorstel ging, omdat het om individuele en zeer persoonlijke opvattingen van elk raadslid handelt. ,,We willen geen politieke, maar een serieuze discussie tussen raadsleden, ieder met hun eigen achtergrond, christelijk, anders gelovig of niet-gelovig. Als je een andere opvatting hebt, moet je het ambtsgebed ondergaan en dat is niet goed. Daarom kiezen wij voor een bezinningsmoment.”

PRO21 wil liever bezinningsmo- ment in de raad NIJKERK - Een voorstel van PRO 21 om het ambtsgebed, waarmee elke raadsvergadering wordt geopend, te vervangen door een moment van bezinning, haalde geen meerderheid. Alleen de fracties van PRO21 en Lokaal Belang (met uitzondering van Aart Klompenhouwer) steunden het voorstel.

door Henk Brinkman

Volgens Hilbrand Rozema (CU-SGP) getuigt het ambtsgebed van het feit dat de overheid een door God gegeven instelling is. ,,Er is geen scheiding van geloof en politiek.” Hij vroeg om respect voor een meerderheidsbesluit. Boudewijn van der Woerd (VVD) had geen behoefte aan het ambtsgebed, maar ,,wij hebben een afspraak gemaakt met de andere coalitiepartijen en wij houden ons daaraan. Ik onderga dat gebed niet. Ik respecteer de meerderheid.”

CDA-leider Hugo Doornhof stelde in navolging van Abraham Kuyper dat er een macht is die boven de overheid staat. ,,Dat is voor het CDA de waarde van het ambtsgebed, de erkenning dat Gods macht boven ons uitgaat.” Harriët Horlings (LB) benadrukte dat een bezinningsmoment meer recht zou doen aan ieders opvattingen. PPP stemde ook tegen het voorstel van PRO21.

advertentie
advertentie