Opluchting in gemeentehuis, verbijstering in Twenterand

11 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Vorige week ploften eerst nog twee anonieme dreigbrieven op de mat van het stadhuis en bij de pers, waaronder de Stad Nijkerk. De brievenschrijver dreigde daarin allerlei informatie over Nijkerkse wethouders openbaar te maken, mits zij de gemeentesecretaris maar de laan uitstuurden.

NIJKERK - De ontknoping in de kwestie van de stalking van gemeentesecretaris Mathilde Haalstra kwam even snel als onverwacht.

Woensdagmiddag maakte de politie bekend dat een man was aangehouden, die ervan verdacht werd de dreigbrieven te hebben geschreven en de secretaris te hebben gestalkt. Vrijdag kwam het nieuws naar buiten dat de man een bekentenis had afgelegd. Het bleek te gaan om een oud-wethouder van de gemeente Twenterand. Ook zijn identiteit werd bekend. Het gaat om de 49-jarige Bert Lambers die voor de Christen-Unie wethouder was en met Haalstra samenwerkte toen zij in Twenterand gemeentesecretaris was.

De Nijkerkse woordvoerder wethouder Henk Lambooij zei, dat iedereen in het Nijkerkse stadhuis ‘ongelooflijk opgelucht’ was nadat de arrestatie en de bekentenis bekend werden. Haalstra wilde nog niet in het openbaar reageren op de gebeurtenissen van de afgelopen maanden.

In de gemeente Twenterand is met verbijstering gereageerd op het nieuws. Redacteur Jan van de Kolk van de lokale omroep Delta FM: ,,Wie er ook achter de anonieme brieven zat, dit had ik absoluut niet verwacht. Lambers was altijd duidelijk en stond voor zijn zaak. Dat wij het destijds opvallend vonden dat hij tegelijk met Haalstra opstapte, heeft hij nu misbruikt in zijn anonieme brieven. Ook ons bericht dat er weinig ambtenaren op de afscheidsreceptie van Haalstra waren heeft hij misbruikt. Haalstra was verantwoordelijk voor een ambtelijke reorganisatie na de fusie van de gemeenten Den Ham en Vriezenveen, die nu Twenterand vormen. Dat is een lastige klus.” Ook de burgemeester van Twenterand, Koetje toonde zich in de regionale pers geschokt over het bekend worden van de aanhouding.

Lambers stapte op als wethouder na een reeks conflicen in de gemeente. Daarin speelden volgens de man ook ‘anonieme levensbedreigingen en beschuldigingen’ een rol. Bestuurlijk gezien zou Lambers zich geërgerd hebben aan de werking van het duale bestel. Over de motieven van Lambers om Haalstra te gaan stalken is nog niets bekend, ook al doen in de media en op internet de wildste geruchten de ronde.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie