Voorjaar in Eerste Nijkerkse Galerie

5 maart 2008 om 00:00 Nieuws

De exposanten zijn:

NIJKERK - In de Eerste Nijkerkse Galerie zal vanaf zondag 16 maart de nieuwe expositie ‘Voorjaar’ te zien zijn. Tot die tijd is de galerie gesloten in verband met het wisselen van de kunst. Deze nieuwe expositie laat weer een gevarieerd beeld van de realistische en figuratieve kunst zien, en heeft ook prachtig ruimtelijk werk, onder andere geblazen glas en bronzen.

Ruud Weenink

Hij groeide op met het geluid van de wielewaal en was al jong geboeid door groene spechten, die in het natuurgebied rond zijn huis bezig waren in het gras. Hij heeft zich dus bekwaamd met acryl en gouache om zijn bewondering voor de natuur en de vogels in het bijzonder weer te geven op een gedetailleerde wijze. Ook pentekeningen in gewassen inkt behoren tot zijn natuurgetrouwe weergave van de vogels en hun omgeving. In het dagelijkse leven is Ruud tekendocent.

Angela Teunissen

Zij woont en werkt afwisselend in haar ateliers in Amsterdam en Spanje. Angela werkt in natuursteen (graniet, marmer, albast) gecombineerd met geblazen glas. Het is haar passie om steen en glas op elkaar af te stemmen, daarbij spelend met de specifieke eigenschappen van de steen: ‘hard en teer’ en het glas: ‘dun en sterk’. Angela’s oeuvre bestaat uit zeer uiteenlopende thema’s en kunstobjecten. In haar schalen, wandobjecten (vaak organisch van vormgeving) is een hoge graad van abstrahering te zien, waardoor de gebeeldhouwde objecten veelal vliesdun en door de combinatie met het doorzichtige, licht doorlatende glas fragiel overkomen.

Marie-Jose Wessels

Kracht en leven. Die associaties roepen de beelden van Marie-Jose Wessels op.Mens en dier, neergezet in plastische, volle, vaak gesloten vormen. Haar werk is figuratief en ondubbelzinnig. De beelden zijn wat we zien: een robuuste vrouw, een alerte otter, scharrelende kippen. Sfeer en spanning zijn de uiteindelijke inspiratiebron voor ieder beeld. Die sfeer is voor Marie-Jose het uitgangspunt, de oervorm. Zo hakt zij haar beelden uit natuursteen, of maakt ze in was of met klei, wat vervolgens in brons wordt gegoten. Zij ontving de Pieter d’Hont prijs en de Gretha en Adri Pieckprijs.

Joop Eikenaar

Zijn stillevens zijn met eindeloos geduld gecomponeerd, getekend en geschilderd. Maar wie zich uitsluitend aan de techniek van Joop Eikenaar vergaapt, verkijkt zich. De voorwerpen van zijn stillevens worden van hun alledaagsheid ontdaan door ze in een bewust gevormde compositie ten opzichte van elkaar te plaatsen en hij speelt met het perspectief, de kleurstelling en licht en schaduw. Zo manipuleert deze kunstenaar de dingen van alledag tot een nieuwe eigen zeggingskracht. Het wonderlijke is dan ook, dat zijn schilderijen, hoe figuratief ze ook zijn, een relatie hebben met de abstracte kunst.

Annemarie van der Sluys

Voor de geboren Nijkerkse Annemarie van der Sluys is het een bijzondere ervaring te exposeren, vlakbij het ouderlijk huis, in de Eerste Nijkerkse Galerie. Heerlijk vindt zij het werken met kleur: het samenspel van heldere kleur en compositie, waarbij de kleur er uit moet spatten. Uitgangspunt is haar liefde voor de natuur, die zij uit met de favoriete technieken acryl en aquarel. “De kijker moet van mijn werk vrolijk worden. Dat vind ik het mooiste compliment.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie