Emoties rond Chill Out

14 november 2007 om 00:00 Nieuws

In een bomvolle raadszaal discussieerden de raadsleden gisterenavond over het collegevoorstel om een jongerencentrum te bouwen naast sporthal Watergoor. Daaraan voorafgaand gaven omwonenden hun mening over het voorstel. De exploitant van het sportcafé wees erop dat achter de sporthal al een hangplek is voor jongeren die voor veel overlast zorgt. Hij had er geen vertrouwen in dat de bouw van een jongerencentrum voor vermindering van de overlast zou zorgen, zoals het college verwacht. ,,Centrum Achterom is niet voor niets gesloten. Zou het probleem dan zijn opgelost als het jongerencentrum op deze locatie weer wordt geopend? Ik geloof er niets van.”

Meerderheid gemeenteraad positief NIJKERK - Er lijkt zich in de gemeenteraad een meerderheid te vormen die de bouw van jongerencentrum Chill Out naast sporthal Watergoor steunt. CDA, CU-SGP, VVD, PRO21 en Hoevelaken Nú staan niet onwelwillend tegenover het voorstel van het college. Partij Nijkerk en Hart voor Nijkerk zijn kritischer. Op 29 november neemt de gemeenteraad een besluit.

door Henk Brinkman

Een andere inspreker kwalificeerde de communicatie vanuit het gemeentebestuur als onvoldoende. ,,Er is een gesprek geweest, maar dat ging over de hangjongeren, niet over Chill Out.” Volgens hem was het tijdpad het belangrijkste argument voor de gekozen locatie. ,,De belangen van omwonenden worden niet meegewogen.”

Beide insprekers benadrukten niet tegen een jongerencentrum te zijn. De derde inspreker, jongerenwerker Robert den Hartog, was met dat laatste heel blij. Hij had in Amersfoort geïnformeerd naar ervaringen met jeugdcentra nabij sporthallen. ,,Alle jongerenwerkers zijn daar positief over.” Hij bepleitte het serieus nemen van de bezwaren bij de uitwerking van de plannen.

Leugen wethouder?

Over de adviezen van SRO over de locatie liepen de meningen uiteen. Volgens wethouder Renger Walet heeft SRO een positief advies gegeven in een gesprek op 11 oktober. De exploitant van de sporthal had van dezelfde functionaris een tegenovergesteld geluid gehoord en stelde dat de wethouder ,,loog.” De betreffende medewerker was gisteravond laat en vanmorgen vroeg nog niet bereikbaar voor commentaar.

De woordvoerders van verschillende partijen voelden wel aan dat er zeer tegenstrijdige verwachtingen leven van de komst van een jongerencentrum. Volgens Marly Klein (VVD) had dat te maken met tegengestelde verwachtingen. ,,Er zijn negatieve ervaringen met voormalig jeugdcentrum Achterom. Maar wat daar is gebeurd mag ook nooit meer gebeuren. De vergelijking met Achterom gaat mank.”

Ook Linda Horst (CU-SGP) bepleitte de bouw van Chill Out op deze locatie. Wel vond zij dat de overlast van de hangjongeren moest worden bestreden. ,,Dat is een andere groep.” Nadya Aboyaacoub (PRO21) roemde de standvastigheid van het college en betreurde de uitgesproken bezwaren. ,,Omwonenden moet wel bij de uitwerking worden betrokken.” In reactie op een mail van bewoners van de wijk Nautena, die de te verwachten overlast koppelden aan allochtone jongeren, stelde zij dat ,,niet alle aardappels in de puree zitten.”

Patricia van den Hurk (Partij Nijkerk) stelde dat deze locatie niet haar voorkeur heeft. ,,De jeugd verdient een locatie waar zij welkom is.” Zij hekelde de slechte communicatie, waardoor ,,de buurt boos en bang is geworden en de messen worden geslepen.” Zij zag met deze keuze alleen perspectief voor advocaten, die forse declaraties kunnen schrijven.

Alex Timmerman (Hoevelaken Nú) wees op het voorbeeld van jongerencentrum Blits in Hoevelaken, dat in het centrum is gevestigd en geen problemen geeft. ,,We moeten niet denken in bedreigingen, maar in kansen.” Wel meende hij dat het college meer moet doen om draagvlak te creëren.

Wethouder Renger Walet motiveerde nogmaals waarom het college voor deze locatie kiest. ,,Hier past een centrum binnen het bestemmingsplan, kan aan de geluidseisen worden voldaan en kan het centrum snel worden gerealiseerd.” Wel zegde hij toe de omwonenden te willen betrekken bij de uitwerking van de plannen.

Burgemeester Renkema benadrukte dat de overlast van de jongeren bij de hangplek moet worden bestreden. ,,Maar de bevindingen van de politie duiden erop dat de overlast heel gering is. Wel staat bestrijding van drugsdealers hoog in de prioriteitenlijst van de politie.” Wel adviseerde hij bewoners om overlast rechtstreeks bij de wijkagent te melden. ,,Dat werkt beter dan meldingen bij de centrale meldkamer van de politie.”

De omwonenden voelden wel aan dat de raad een positief besluit gaat nemen. ,,Wij hebben de indruk dat alles al is beslist. Maar wat voor vertrouwen moeten wij hebben als de gemeente convenanten met hangjongeren al niet nakomt. Wij kunnen het niet meer volgen. Iedereen zegt ons te begrijpen, maar het jongerencentrum komt er toch. Wat hebben bezwaren dan nog voor nut?”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie