Derde klasse B

10 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Sparta Nijkerk - Kozakken Boys 0-0

Sfeervolle derby meer spannend dan goed NIJKERK/NIJKERKERVEEN/HOEVELAKEN - De zaterdag van de derby tussen NSC en Veensche Boys werd niet het grote spektakel waar menigeen over droomde. Spannend en vermakelijk was het duel wel, waarbij de ploegen de punten broederlijk deelden. Sparta Nijkerk leed zijn eerste puntverlies van de competitie in Werkendam, waar het 0-0 bleef tegen Kozakken Boys. Hoevelaken heeft de weg omhoog gevonden met de tweede overwinning op rij; dit keer werd Stroe met 0-1 verslagen.

NIJKERK - In het zesde competitieduel gebeurde het uiteindelijk dan toch, Sparta Nijkerk verspeelde de eerste wedstrijdpunten. Op zich een terechte eindstand voor dit duel, maar ook dit duel hadden de Nijkerkers zomaar kunnen winnen.

“Je merkt toch dat tegenstanders je als koploper gaan benaderen,” merkte trainer Hans van Arum. “Dat is toch een compliment voor ons team, want Kozakken Boys had zich helemaal aan ons aangepast.” Net als tegen Geinoord een week eerder bleef Sparta Nijkerk geduldig wachten op de kansen die elke wedstrijd weer komen.

Kozakken Boys speelde met twee in plaats van drie spitsen, waardoor de ruimte op het middenveld kleiner werd. Veel spektakel voor de beide doelen was er dan ook niet te zien en er waren veel duels op het middenveld. Het zwaar bespeelbare veld kwam het doorgaans goede combinatiespel van Sparta Nijkerk ook niet ten goede, maar de winst was nog heel dichtbij.

Lopes Dinis Magelhaes, die een basisplaats had ten koste van Raoul Henar, liep al twee keer juichend weg, maar helaas voor hem te vroeg. De eerste keer lobde hij de bal perfect, maar stuiterde de bal miraculeus via de paal het veld weer in. Even daarna kopte dezelfde Magelhaes de bal in het Kozakse doel, maar gooide de scheidsrechter roet in het eten. De Nijkerkse spits zou buitenspel hebben gestaan.

Kozakken Boys kreeg ook enkele mogelijkheden en kansen, maar zij wisten het doel eveneens niet te vinden, zodat het 0-0 bleef. Sparta Nijkerk blijft hiermee koploper met twee punten voorsprong op Spakenburg. Uitgerekend zaterdag staat de topper tegen de blauwen uit Spakenburg op het programma. Van de laatste zes onderlinge ontmoetingen won Sparta Nijkerk er vijf, dus de statistieken zijn gunstig. Spakenburg heeft echter een goede selectie samengesteld en het kampioenschap is eigenlijk verplicht. Met het einde van de eerste periode in zicht, is dit duel belangrijk voor de eerste prijs van het seizoen. Zaterdag begint het duel tussen Sparta Nijkerk en Spakenburg om 15.00 uur op De Ebbenhorst.

NSC - Veensche Boys 1-1

NIJKERK/NIJKERKERVEEN - Wekenlang werd er vooruit gekeken naar de echte derby in de eerste klasse. Het ambitieuze NSC zou het begin oktober opnemen tegen het tegen degradatie vechtende Veensche Boys. Op de Burcht werd zelfs al gedroomd van een derby tegen Sparta Nijkerk…..

Hoe anders was de realiteit na vijf duels in de competitie. NSC kende een zwaar programma, en haalde daarin een tegenvallend aantal punten. Met vier gelijke spelen en één verlies staat de ploeg daardoor onderin de middenmoot. Veensche Boys stond er beter voor. De eerste duels gingen nog verloren, maar een wat meer realistisch strijdplan resulteerde in zeven punten. Zo startte de derby met Veensche Boys boven NSC, zodat de druk van het moeten winnen vooral bij de Nijkerkers lag.

NSC zette in de eerste minuten de toon met een schot van spits Paul Lieftink, dat op de paal eindigde. Daarna nam Veensche Boys het heft in handen en NSC had het duidelijk moeilijk. “Wellicht hadden mijn spelers last van extra spanning, want in die fase hadden we het duel zomaar weg kunnen geven,” keek Henk Drost terug. “Veensche Boys kreeg zeker drie enorme kansen, maar gelukkig hield Jeroen Janssen ons op de been.” De keeper van NSC onderscheidde zich in die periode zeker. Op een inzet van Jeroen Vreekamp was Janssen verslagen, maar de bal verdween verbazend genoeg via de paal en lat uit het doel.

Toen brak een fase aan met het duel Jelte Bakker tegen Janssen. De Nijkerkse doelman redde beide keren heel bekwaam, waar Bakker eigenlijk de Veenders op de verdiende voorsprong had moeten zetten. Toen NSC zonder kleerscheuren overeind bleef, namen zij voorzichtig het betere veldspel weer op. Het leidde zelfs zeer verrassend tot de voorsprong voor de Nijkerkers. Op slag van rust volleerde Arnold van Houten een voorzet strak op het doel. Doelman Jaap de Feyter redde, maar op de rebound van Rob Baas was hij kansloos. Tegen de verhouding in werd het 1-0, maar dat deerde geen enkele NSC-er. Bij rust was er voorzichtige tevredenheid bij het Nijkerkse deel van de ruim achthonderd toeschouwers.

Wie na rust een stormend Veensche Boys verwachtte, kwam toch wat bedrogen uit. NSC nam het initiatief, zeker ook omdat Veensche Boys dat wel prima vond. Terugzakkend naar de eigen helft en probeerden de Boys via de snelle spitsen op gelijke hoogte te komen. Vaak gebeurde dat met een lange bal naar voren, waar de verdediging van NSC weinig moeite mee had. NSC domineerde het spel en combineerde goed. Toch creëerden de Nijkerkers weinig kansen. “Tot twintig meter van het doel ging het prima, maar de eindpass kwam niet, of was niet nauwkeurig genoeg.” Christiaan van de Kamp probeerde het nog een aantal keren met schoten van afstand, maar het bleef bij de kleine voorsprong.

Halverwege de tweede helft kroop Veensche Boys meer uit de verdediging. Michel van Dijkhuizen ging naar het middenveld en Harm-Geert Bakker naar achteren, waardoor de Boys beter gingen spelen. Harry Hamstra was dichtbij de gelijkmaker toen hij goed wegdraaide in het strafschopgebied, maar hij stuitte op Janssen. Het schotje van Harm-Geert Bakker was minder gevaarlijk, maar NSC was gewaarschuwd.

Het slotoffensief van Veensche Boys werd een kwartier voor tijd geluwd. Aanvaller Jelte Bakker gleed onnodig hard in op NSC-verdediger Hartog en moest met een rode kaart van het veld. “Het zit een beetje in het spel van onze aanvallers,” verklaart Kraaij. “Zij zijn snel en lopen op elke bal. Een overtreding ziet er met zo’n snelheid altijd erger uit, al kan ik me voorstellen dat de scheidsrechter dit een rode kaart vond. Jammer voor Jelte, maar ook voor ons als team. Ze moeten daar toch iets meer bedachtzaam in worden.”

Voordat de ploegen gewend waren aan de nieuwe verhoudingen, kregen de Boys een enorme kans. Een terugspeelbal werd door keeper Janssen slecht verwerkt, zodat Hamstra de bal ontving. Hij speelde op Friso Doornhof en werd daarbij vastgehouden door Janssen. De opluchting bij Doornhof en zijn ploeggenoten was groot toen scheidsrechter Van Wijk daarvoor alsnog een stafschop gaf, nadat Doornhof de bal voor een vrijwel verlaten doel naast schoot. Michel van Dijkhuizen verzilverde de strafschop en zette de stand op 1-1.

NSC kon in het slot van de wedstrijd niet profiteren van het numerieke overwicht. Veensche Boys was misschien nog wel het dichtst bij de winst met een volley van Van Dijkhuizen die net over het NSC-doel zeilde. In de slotfase en meteen na het eindsignaal vierden de Veensche suppporters feest. Kraaij was iets minder uitbundig: “Ik vind het geweldig die beleving bij ons publiek, maar zelf had ik hier eigenlijk willen winnen. Dat was zeker mogelijk geweest als we beter hadden geprofiteerd. Komende zaterdag dan maar proberen tegen OWIOS, want daarna komt een lastige reeks met ploegen uit de top.”

Ook Drost was niet tevreden met het gelijke spel. “Wij waren voetballend beter en hadden in het begin van de tweede helft de 2-0 moeten scoren. Wel heel vervelend voor Jeroen Janssen, dat hij die fout maakt. Hij hield ons de eerste helft in de race, dus niemand heeft hem ook maar iets verweten. NSC verdient nu eens te winnen, ze trainen scherp en spelen goed, dus het komt zeker goed met mijn ploeg.”

Komende zaterdag speelt NSC in Barneveld tegen SDVB. Dat duel begint om 14.30 uur. Veensche Boys speelt op eigen veld tegen OWIOS. In Nijkerkerveen begint de wedstrijd ook om 14.30 uur.

Stroe - Hoevelaken 0-1

HOEVELAKEN - Hoevelaken zit in de lift, want na de winst van vorige week op Twello, werd dit keer in Store van de gelijknamige club gewonnen: 0-1.

De meest opvallende speler bij Hoevelaken wordt langzamerhand jeugdspeler Frank Tervoert. De zeventienjarige A-junior kwam als vervanger van de geschorste Jan Weyn in het eerste en doet het tot nu toe uitstekend. “Hij heeft al een deel van de voorbereiding meegedaan en toen zagen we al dat hij zeker van waarde kan zijn. Nu heeft hij de kans en doet het uitstekend,” aldus trainer Van Griensven.

Niet geheel toevallig was het dus Tervoert die halverwege de eerste helft mooi combineerde met het andere jeugdige talent Tom Springveld en doeltreffend afrondde: 0-1. “Eigenlijk maken we het ons in de rest van de wedstrijd alleen zelf moeilijk. Stroe heeft eigenlijk maar één kans gehad en dat kwam ook nog door een foute terugspeelbal aan onze kant. Wij hadden daarentegen kansen te over om het duel voortijdig te beslissen.” Van Griensven is over het veldspel tevreden. “We combineren goed en hebben veel dreiging in ons spel. We moeten echter wel vooruit blijven verdedigen, want in de tweede helft lopen we teveel naar achter. En dan kan je ook zomaar een goal tegen krijgen.”

Met de 0-1 winst op Stroe sluit Hoevelaken aan bij de middenmoot en als zaterdag tegen VVOP opnieuw wordt gewonnen doen de roodwitten weer helemaal mee met de subtop. Op eigen veld moet deze partij gewonnen kunnen worden, al zal het scorend vermogen van de ploeg scherper moeten. Op sportpark Kleinhoven wordt zaterdag om 15.00 uur afgetrapt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie