Plekje voor Chill Out nog ver weg

12 september 2007 om 00:00 Nieuws

Enkele jaren geleden werd het jongerencentrum Achterom in de Kloosterstraat in het centrum van Nijkerk gesloten. Volgens het gemeentebestuur omdat het centrum niet meer aan de doelstellingen voldeed en er slechts eenzijdig door groepen jongeren, vooral allochtone jongeren gebruik van werd gemaakt. De afspraak werd wel gemaakt dat er een nieuw jongerencentrum van de grond zou worden getild. Vrijwel de gehele gemeenteraad deed de toezegging dat daar haast mee zou worden gemaakt.

Omwonenden zetten zich al schrap NIJKERK - Een nieuw gebouw voor het jongerencentrum zal voorlopig nog niet worden gebouwd. Dat bleek gisteravond tijdens de bespreking van het locatie-onderzoek dat het wethouder Renger Walet aan de gemeenteraad presenteerde. Walet sprak een voorkeur uit voor een jongerencentrum naast sporthal Watergoor. De commissie ging daar aarzelend mee akkoord, maar omwonenden kondigden aan alle middelen te zullen gebruiken om dit tegen te houden.

door Henk Brinkman

Jongerencentrum Blits in Hoevelaken, dat uitstekend draait, werd als lichtend voorbeeld genomen en er werd een nieuwe bestuurlijke setting geformeerd voor het jongerencentrum in Nijkerk. Onder jongeren werd de vraag neergelegd naar een naam voor het nieuwe onderkomen voor de jeugd. Daaruit kwam de naam Chill Out naar voren.

Vervolgens werd een locatie gezocht en gevonden. Tussen het woonwagenkamp aan de Watergoorweg en de tennisvereniging lag nog een stukje grond braak. Volgens het college was dat een geschikte locatie voor het nieuw te bouwen jongerencentrum. Daar dachten omwonenden en vertegenwoordigers van de omringende sportverenigingen anders over. Walet kreeg de opdracht om met de bezwaarden in gesprek te gaan en de mogelijkheden te verkennen om tot een compromis te komen. De raad had inmiddels geld beschikbaar gesteld om een nieuw gebouw te kunnen neerzetten met geluiddempende voorzieningen. In juni 2007 moetst Walet erkennen dat de bouw op dit terreintje tot grote vertragingen zou leiden. Hij kreeg van de raad de opdracht om een nieuw onderzoek te doen naar een mogelijke locatie op voorwaarde dat er snel zou kunnen worden gebouwd, er voldoende afstand was van woonbebouwing en de kosten binnen het budget zouden blijven.

Enkele weken geleden presenteerde Walet een rapport waarin zeven mogelijke locaties werden opgesomd die alle min of meer aan deze voorwaarden voldeden. Een voorkeur werd uitgesproken voor de locatie naast de sporthal atergoor ter hoogte van het parkeerterrein. De grond is eigendom van de gemeente en een jongerencentrum past binnen de bestemming ter plaatse, zodat er minder tijdrovende procedures nodig zijn.

Gisteren vroeg Walet de commissie Welzijn steun om nader onderzoek te doen naar deze locatie. Tijdens de bespreking waren de exploitanten van het restaurant van de sporthal, het echtpaar Van de Pol, ook aanwezig. Zij maakten duidelijk grote bezwaren te hebben tegen deze locatie voor Chill Out, evenals andere omwonenden en bedrijven. Zij vreesden voor grote overlast, zeker nu er al een hangplek voor jongeren in de buurt is, waar veel overlast van wordt ervaren. ,,Weet de gemeente wel wat daar allemaal gebeurt?” aldus Van de Pol. ,,De politie is er wel van op de hoogte, maar kan er niet voldoende tegen optreden.” Dat Walet er vanuit gaat dat de komst van Chill Out een gunstige uitwerking heeft op de omgeving, wilde er bij Van de Pol niet in.

De commissie ging aarzelend akkoord met een nader onderzoek. De belangrijkste reden om met de voorkeur van het college in te stemmen, was om de vaart in het proces te houden. Maar Patricia van den Hurk (Partij Nijkerk) wilde om die reden nog geen keus maken. Zij bepleitte een tijdelijke locatie voor een jongerencentrum. ,,Er is vast wel ergens een leegstaand pand te vinden. In de tussentijd kan dan een grondig onderzoek naar een definitieve locatie worden gedaan. Wij hebben de jongeren iets toegezegd, dan moeten we ons daar ook aan houden.”

De commissie vroeg uiteindelijk om een nader onderzoek naar de locatie naast de sporthal. Walet kreeg de opdracht de raad bij een volgende vergadering te informeren over de financiën, het tijdpad en het benodigde bodemonderzoek. Ook zal Walet gesprekken moeten houden met vertegenwoordigers van nabij gelegen bedrijven, sportverenigingen en omwonenden. Pas daarna zal de raad een besluit nemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie