Meer aandacht voor ouderen

24 mei 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK/HOEVELAKEN - In opdracht van de gemeente Nijkerk heeft Sigma huisbezoeken afgelegd bij mensen in de leeftijdscategorie 75 t/m 80 jaar in Hoevelaken, Nijkerkerveen en de wijken Paasbos, Corlaer en Centrum in Nijkerk. Vóór de zomer worden de laatste ouderen in deze leeftijdsgroep bezocht. De bevindingen van de inmiddels afgelegde bezoeken zijn voor UVV Nijkerk en Sigma aanleiding om gezamenlijk een bijeenkomst te organiseren op 6 juni.

Sigma is een stichting voor welzijn, zorg en wonen in de gemeente Nijkerk. Seniorenvoorlichters van Sigma benaderden 255 ouderen in Hoevelaken, waarvan 173 ook daadwerkelijk werden bezocht. In de wijk Paasbos waren dat er 260, waarvan 172 ouderen werden bezocht. De cijfers van Corlaer en Centrum worden te zijner tijd bekend gemaakt. Doel van deze actie is de mensen te informeren over regelingen en voorzieningen die voor hen beschikbaar zijn, maar ook om informatie te krijgen van ouderen over hun welbevinden. Tijdens de bezoeken is gesproken over gezondheid, financiën, daginvulling, sociale contacten, huisvesting en woonomgeving.

Hermien Stouwdam, ouderenadviseur bij Sigma, vertelt: "Bij sommige mensen hebben we vervolgbezoeken gebracht. Daarbij ging het om advies over aanpassingen in huis en informatie over wonen en zorg, financiële regelingen, aangepast vervoer of parkeerproblemen bij verminderde mobiliteit en gebrek aan een sociaal netwerk."

Een deel van de ouderen geeft aan zich onveilig te voelen vanwege hangjongeren in de buurt, met name in de wijk Paasbos. Ook is er de wens om de straten beter te onderhouden.

Jenny Top, bestuurssecretaris van UVV Nijkerk vult aan: "Veel ouderen hebben aangegeven dat ze erg blij zijn met de informatie en aandacht die er voor hen is. Omdat dit ook voor deelnemers aan UVV activiteiten van belang is, hebben we samen met Sigma besloten de geconstateerde problemen te bespreken op een bijeenkomst met het thema 'Veilig wonen in en om het huis en in de wijk'. Deze bijeenkomst vindt plaats op woensdag, 6 juni a.s. van 14.00 - 16.15 uur in het Tuinhuis aan de Frieswijkstraat 97 in Nijkerk. De bijeenkomst is gratis toegankelijk en is niet alleen bedoeld voor UVV deelnemers, maar voor alle ouderen in de gemeente.

Programma

Agent van de wijk Centrum, de heer Ies van den Akker, informeert de aanwezigen over veiligheid in de wijk. Hij geeft voorlichting over inbraakpreventie en hij legt uit hoe ouderen het beste kunnen reageren op overlast van hangjongeren. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen.

Daarna komt docent en fysiotherapeut Heleen Zuiderduin van Beweging 3.0 aan het woord. "Veiligheid houdt niet op bij de woonomgeving" zegt ze. "Ook in en om het huis moet veiligheid voorop staan. Jaarlijks belanden 99.000 ouderen op de afdeling voor spoedeisende hulp van een ziekenhuis na een val in of om het huis. Van deze mensen wordt 29% opgenomen voor een gemiddelde duur van 12 dagen. Twee procent van hen komt zelfs te overlijden. Het oplopen van een fractuur is vaak een aanslag op de zelfstandigheid, zelfredzaamheid en mobiliteit. Ouderen hebben na een val meer moeite met bijvoorbeeld het op- en aflopen van trappen, douchen en schoonmaken. Een deel gaat minder vaak wandelen, fietsen, winkelen of tuinieren. De angst om opnieuw te vallen speelt daarbij een belangrijke rol."

Op de bijeenkomst wordt uitgelegd hoe je een val kunt voorkomen. Dat is vaak eenvoudiger dan menigeen denkt, zoals niet met sokken een gladde trap opgaan. Geen losse snoeren onder het tapijt, maar netjes langs de plinten laten lopen. Antislip in de badkamer aanbrengen. Beter geen losse vloerkleedjes of drempels in huis hebben. En als je drempels hebt, de scherpe kanten laten afvlakken. Veel ongevallen gebeuren in het donker, met name bij het nachtelijk toiletbezoek. Een lampje op een nachtkastje, dat vanuit het bed aan kan, zorgt ervoor dat mensen niet in het donker naar de WC hoeven te lopen. Alle bezoekers aan de bijeenkomst krijgen een gratis boekwerkje met tips mee.

Aanmelden

Geïnteresseerden kunnen zich opgeven bij UVV Nijkerk, Frieswijkstraat 97 in Nijkerk, telefoon 033 - 2460115, e-mail info@uvv-nijkerk.nl of bij Sigma, Oosterstraat 7 in Nijkerk, telefoon 033 - 2474830, info@sigma-nijkerk.nl.

Mensen die slecht ter been zijn en geen eigen vervoer hebben, kunnen van huis worden opgehaald en teruggebracht door de UVV Vervoersdienst. Rollators en rolstoelen kunnen ook mee. Een retourtje kost € 3. Vanwege de verwachte aanloop worden bezoekers verzocht zich vroegtijdig aan te melden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie