Afbeelding
Kees van den Heuvel

Fortius Nijkerk onthult eerste looprobot ‘Lokomat’ van Nederland

21 maart 2022 om 16:34 Zorg

NIJKERK In de fysiotherapiepraktijk Fortius in Nijkerk is de eerste looprobot van Nederland voor kinderen en volwassenen onthuld, waarmee een loopbeweging kan worden nagebootst. Het heet Lokomat. De opening werd verricht door Gerard van den Tweel en Liesbeth Mekkering, die aan de basis stonden voor deze revolutionaire vinding. Het is de bedoeling dat straks iedere provincie een Lokomat heeft die ook voor gezinnen met een kleine beurs toegankelijk is.

De Lokomat kan nuttig zijn voor mensen met een dwarslaesie of een neurologische aandoening, of voor mensen die problemen hebben met lopen, maar nog niet kunnen oefenen in de loopbrug, met een rollator of met een andere loophulpmiddel. Liesbeth Mekkering, die zelf kampt met de naweeën van een ongeval, werd door haar zoon getipt dat er een Lokomat stond in Antwerpen. Ze probeerde het uit en wist niet wat ze meemaakte. ,,Fantastisch. Wat een ervaring, wow. Dit is echt lopen. Ik kreeg tranen in mijn ogen.” 

Wat een ervaring, wow. Dit is echt lopen. Ik kreeg tranen in mijn ogen

NAAR NEDERLAND Dat apparaat moest volgens haar zo snel mogelijk naar Nederland worden gehaald en zo geschiedde. Er werd een stichting opgericht (Beter Lopen) met allerlei bekende zakenmensen, onder wie Sheila de Vries en Gerard van den Tweel. En dankzij een financiële impuls van die stichting kon in Nijkerk het eerste apparaat worden onthuld.

KWALITEIT VAN LEVEN De snelheid en belasting van de loopbeweging kan helemaal naar wens worden ingevuld. ,,Het is een missie die past bij de visie van onze praktijk”, aldus Jeanette van den Berg van Fortius Fysiotherapie. ,,We willen een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het leven. Met de Lokomat bieden wij een vooruitstrevende en effectieve therapie voor het herstel en de verbetering van de loopvaardigheid. Tijdens de training wordt de patiënt voldoende uitgedaagd: de Lokomat wordt effectief ingezet, zo nodig in combinatie met fysiotherapeutische behandeling. Een korte impressie van de afgelopen twee maanden, waarin mensen kennis maakten met de Lokomat, leerde mij dat de Lokomat niet alleen fysiek maar ook mentaal zijn positieve uitwerking heeft. De Lokomat bevordert het welzijn op zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal gebied.” 

Door Kees van den Heuvel

Afbeelding
Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie