Afbeelding
Maranke Pater

Spreekuur in een beschermend pak: 'Hou je aan de regels, alleen dan maken we kans'

Zorg Coronavirus

NIJKERK Het coronaspreekuur in de Nijkerkse gezondheidscentra is sinds vorige week volledig operationeel. Alle huisartsen uit Nijkerk, Nijkerkerveen en uit Zwartebroek komen per toerbeurt op een aparte locatie om mensen met klachten verwant aan het coronavirus te zien. Het was even wennen, in een beschermend pak en met een mondkapje op het spreekuur draaien, maar volgens huisarts Lotte Kleijer is dit nu bittere noodzaak. 

Op zondag 15 maart, na de persconferentie van de ministers van zorg en onderwijs, kwamen de huisartsen van de gezondheidcentra en de huisartsen die apart van de gezondheidscentra opereren direct bij elkaar om plannen te maken voor het coronaspreekuur. Kleijer: ,,Op maandagmiddag konden we al open gaan, juist doordat iedereen een tandje harder draaide." De artsen en assistenten hebben geen speciale training gehad, wel een goede instructie hoe ze hun beschermende middelen aan en uit moeten trekken en welke hygiënemaatregelen van belang zijn. ,,We hebben nu in de ochtend en in de middag onze spreekuren, waarbij een dokter en een assistent de mensen met klachten zien."

Alleen mensen met luchtwegklachten worden hier behandeld nadat de eigen huisarts hen voor het spreekuur heeft aangemeld. ,,Iedereen die hoest en koorts of benauwdheidsklachten heeft en dusdanig ziek is dat ze door een dokter beoordeeld moeten worden, zien we hier. Ook mensen die vanwege een andere reden beoordeeld moeten worden en hoestklachten hebben, worden op dit spreekuur gezien." 

[GERUSTGESTELD] Veel bellers kunnen al aan de telefoon gerustgesteld worden. Vooral aan het begin van de week was er een piek in telefoontjes. ,,We moeten al een selectie maken als mensen bellen. Als je een simpele hoest hebt, kun je beter thuis blijven, zodat de besmettingshaard niet groter wordt. We hebben de spreekuren zo ingericht dat er niet al te veel mensen tegelijkertijd in de wachtkamer zitten. We hebben een aparte locatie kunnen realiseren voor mensen met mogelijke coronaklachten. Patiënten met reguliere klachten komen hier dus niet." Kleijer ziet dat steeds meer mensen doordrongen worden van de adviezen die gegeven worden om thuis te blijven als je verkouden bent, en is volgens haar ook echt nodig. ,,Alleen als iedereen gehoorzaamt en thuis blijft, werkt het."  

[MONDKAPJES] Binnen de gezondheidscentra komt naar verwachting snel een tekort aan beschermende materialen. ,,We hebben een oproep gedaan aan inwoners voor mondkapjes en veiligheidsbrillen en hier wordt goed op gereageerd, er zijn veel mensen die mondkapjes en ander materiaal komen brengen, iets waar we heel dankbaar voor zijn. Verloskundigen hebben ook beperkte middelen en daarom delen we deze materialen ook met hen. Er zijn ook veel bouwmarkten en schilders in de gemeente die hun verantwoordelijkheid kennen en hun mondkapjes aan ons doneren. Dit is hartverwarmend." 

[VOORBEREIDEN] Alle normale spreekuren zijn afgezegd. Mensen die echt gezien moeten worden, kunnen op afspraak terecht. ,,We proberen zoveel mogelijk telefonisch te regelen. Nu de reguliere spreekuren fors zijn verminderd, kunnen we tijd vrijmaken om ons voor te bereiden op de komende weken. Want wat als de situatie nu wordt zoals in Brabant? Dan komt er nog heel wat op ons af. En wat zal dit betekenen voor de inwoners van onze gemeente en voor de gezondheidszorg die wij kunnen leveren?", vraagt de huisarts zich hardop af. 

Afstand houden is het devies. ,,Kinderen die buitenspelen, dat mag. Ze kunnen fietsen en met elkaar spelen, maar moeten wel een flinke afstand tot elkaar behouden. We zitten nu nog niet in een volledige lockdown." De gezondheidscentra staan achter het beleid van de overheid met de inzichten zoals ze nu bekend zijn. ,,Het is alleen wel zo dat mensen zich echt aan de voorschriften moeten houden. Niet alleen voor zichzelf of hun gezin, ook voor hun buren en ouderen. Het baart ons echt zorgen dat mensen elkaar nog veel opzoeken. Ze moeten zich echt aan de regels houden, willen we als samenleving een kans maken." 

Door Maranke Pater

Afbeelding
Afbeelding
advertentie