Afbeelding
Pixabay

Nijkerk pakt huiselijk geweld bij de kop

4 maart 2020 om 07:25 Zorg

NIJKERK Nijkerk gaat de strijd aan tegen huiselijk geweld. Het gaat daarbij niet alleen om de bekende vormen van mishandeling, zoals geweld tegen vrouwen en kindermishandeling, maar ook tegen mishandeling van ouderen, eer gerelateerd geweld en financiële uitbating.

Wijnand Kooijmans

Kader in de aanpak is de regionale visie 'Geweld Hoort Nergens Thuis' van de West Veluwe Vallei. Het gaat om geweld en afhankelijkheidsrelaties. Kenmerk van deze soorten van geweld is dat er een afhankelijkheidsrelatie is tussen slachtoffer en pleger.

Vorig jaar 103 meldingen meldpunt van Veilig Thuis Gelderland-MiddenDan kan het gaan om afhankelijkheid in de relatie, economische afhankelijkheid, zorgafhankelijkheid of een combinatie daarvan. Het gaat om één van de meest omvangrijke geweldsvormen in de Nederlandse samenleving.

SPEERPUNT Eén van de speerpunten is geweld eerder en beter in beeld te brengen, maar ook te stoppen en duurzaam op te lossen. Aan specifieke doelgroepen met specifieke problemen wordt eerder aandacht besteed. Uitgangspunt is dat professionals met een meldcode werken, werkgevers alert maken en dat de opvang en passende ondersteuning voor slachtoffers verbetert.

Preventie, signalering en nazorg vormen de basis van de aanpak om het geweld van generatie op generatie te doorbreken.

De problematiek vraagt, zo wordt beseft, soms langdurige begeleiding en een systeem en integrale aanpak vanuit het principe 'één gezin, één plan, één regisseur.' Daarbij wordt, waar mogelijk, ondersteuning ingezet vanuit het eigen sociale netwerk.

OMGEVING Wethouder Harke Dijksterhuis geeft aan dat veel mensen thuis geen veilige omgeving hebben. Vanuit Nijkerk zijn er in 2019 in totaal 103 meldingen binnen gekomen bij het meldpunt van Veilig Thuis Gelderland-Midden.

,,Dat is niet het totale aantal, het is bekend dat veel slachtoffers geen melding maken van geweld in huiselijke kring. De schade die huiselijk geweld,, fysiek, materieel en mentaal veroorzaakt is groot. Daar mogen we niet van wegkijken."

Het telefoonnummer van Veilig Thuis is 0800-2000.

advertentie
advertentie