Afbeelding
Archief BDU Media

Zorgtaken worden in proefperiode uitbesteed

12 december 2019 om 07:15 Zorg

NIJKERK De extra taken die de gemeente Nijkerk krijgt toebedeeld op het gebied van de opvang van mensen met een psychische stoornis, verstandelijke beperking of een beperking van geestelijke vermogens door ouderdom worden door het college uitbesteed. Het gaat voorlopig om een pilot van een jaar.

Wijnand Kooijmans

Met ingang van 1 januari 2020 veranderen er twee wetten op dit gebied. Doel is daarmee gedwongen opnames in zorginstellingen terug te dringen. Maar ook de kwaliteit van de verplichte onvrijwillige zorg te verhogen door deze ook mogelijk te maken in de thuissituatie.

TIJDSDUUR Ook met de onvrijwillige zorg moet tijdsduur worden beperkt en dient de rechtspositie van de cliënten te worden versterkt. Dat door de mogelijkheid van onafhankelijke ondersteuning en de verplichting mensen te horen bij het opleggen van een crisismaatregel voor het beperken van hun vrijheid als er sprake is van aan acute situatie.

Door de nieuwe wet kunnen inwoners melding maken bij het college wanneer zij denken dat iemand verplicht geestelijke gezondheidszorg nodig heeft, terwijl die persoon dat zelf niet denkt. Het college moet dan een onderzoek instellen of een zorgmachtiging moet worden aangevraagd. Onder meer moet worden bekeken of geestelijke gezondheidszorg kan worden opgelegd ondanks dat de betrokken persoon dat niet wil. Daarbij moet ook worden bekeken of er vrijwillige opties om zijn de benodigde zorg te verlenen.

PLICHT Het college krijgt de plicht melders te informeren over de afhandeling van hun verzoek. Ook is het college verantwoordelijk voor het indienen van een zorgmachtiging bij de officier van justitie. Die kan overigens ook zelf een dergelijke machtiging aanvragen zoals dat ook kan worden gedaan door politie, psychiater van een GGZ-instelling en een zorgverlener. Het opleggen van een crisismaatregel was en blijft de bevoegdheid van burgemeester Gerard Renkema. Nieuw is wel dat hij de betrokkene moet horen, indien dit mogelijk is.

De kosten voor Nijkerk worden geraamd op mogelijk 40.550 euro. Voor de uitvoering van de nieuwe taken krijgt Nijkerk een vergoeding van 42.000 euro van het Rijk.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie