Afbeelding
Optiek Verkerk
De specialist

Oogmeting voor kinderen bij Optiek Verkerk

25 april 2022 om 18:00 Zakelijk

NIJKERK Op jonge leeftijd gaan kinderen meestal naar het consultatiebureau en/of worden zij doorverwezen naar de orthoptist in het ziekenhuis. Vanaf 8-jarige leeftijd kan een kind terecht bij ons voor een oogmeting. Ook bij kinderen jonger dan 8 jaar kan de optometrist een screening doen om te beoordelen hoe het gezichtsvermogen is. Indien nodig, of bij twijfels, wordt er alsnog een doorverwijzing gemaakt naar de orthoptist in het ziekenhuis.

Kinderen kunnen verziend of bijziend zijn. Verziendheid houdt in dat je op afstand objecten goed en scherp kan zien, maar dat je je dichtbij extra moet inspannen. Bijziendheid houdt juist in dat er dichtbij geen problemen zijn, maar juist de objecten op afstand wazig zijn. De fout van het oog noemen we ook wel een refractieafwijking. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om een refractieafwijking te corrigeren. Dit kan door middel van een plus-, min-, en/of een cilindersterkte. De sterkte zorgt ervoor dat de lichtstralen weer exact op het netvlies vallen, waardoor weer een scherp beeld ontstaat. Tegenwoordig zien we dat steeds meer kinderen bijziend worden. Dit houdt in dat zij een minsterkte nodig hebben om weer scherp te kunnen zien op afstand. Het oog is wat langwerpiger gegroeid, waardoor de lichtstralen niet op het netvlies vallen. 

Tegenwoordig zien we dat steeds meer kinderen bijziend worden

BIJZIEND Doordat kinderen steeds vaker en langer op korte afstanden kijken, stellen de ogen zich als het ware steeds meer in op dichtbij, waardoor het zicht in de verte wazig wordt. Door deze veranderde leefstijl en de digitalisering van het onderwijs, en het toegenomen gebruik van smartphones, tablets of computerschermen, spelen kinderen minder lang en vaak buiten dan vroeger. Uit onderzoek blijkt ook dat de kans op bijziendheid groter is als er veel en lang wordt gelezen of naar digitale schermen wordt gekeken. Ook speelt erfelijkheid een rol. Zijn beide ouders of één van de ouders bijziend? Dan is de kans groot dat het kind ook bijziendheid ontwikkelt.

GLAZEN OF LENZEN Een minsterkte kan gecorrigeerd worden door middel van een bril, contactlenzen of nachtlenzen. Dit zijn speciale lenzen die alleen ’s nachts worden gedragen. Speciale brillenglazen en contactlenzen kunnen ervoor zorgen dat de ogen minder snel achteruit gaan, doordat deze glazen en lenzen de groei van het oog remmen. Als de groei van het oog wordt geremd, is de kans kleiner dat de minsterkte toeneemt en dus een kleinere kans dat kinderen blijvend slechtziend worden op latere leeftijd. Daarnaast zorgt daglicht ervoor dat de groei van het oog wordt afgeremd. Buiten spelen is daarom erg belangrijk voor kinderen. De 20-20-2-regel dient als leefstijlregel om achteruitgang van de ogen tegen te gaan: na iedere 20 minuten dichtbij kijken (lezen, gamen, smartphone, tablet, etc), 20 seconden pauze en in de verte kijken, en 2 uur buiten zijn in het daglicht per dag.

Twijfel je of je kind nog goed ziet? Herken de volgende signalen: veel knipperen, wrijven in de ogen, knijpen met de ogen, minder reactief op objecten in de verte, dichter bij de tv zitten, hoofdpijn, snel vermoeid? Of zijn er veel familieleden die een bril dragen? Kom dan bij ons langs voor een vrijblijvende oogmeting en advies.

Dit artikel wordt u aangeboden door Optiek Verkerk. Meer informatie: Optiek Verkerk, Plein 3, 3861 AB Nijkerk, 033 245 3812, www.optiekverkerk.nl/.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie